16.10.2008

Hamei - denumit popular camalău, himel, mălugă sau tofolean

De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor mici conuri de culoare verde, cu un miros specific, usor amarui, dat de uleiurile volatile pe care le contin.

Hameiul este indicat pentru tratamentul acneei si seboreei tenului, alopecie ( caderea parului ), guta, abcese reci, cancere externe.
Actioneaza ca sedativ nervos major, diuretic cu eliminarea de acid uric, anafrodiziac, calmant al durerilor menstruale, astringent, activeaza circulatia sanguina, antitrichomonazic.

Compozitie chimica - conurile de hamei contin substante rezinoase amare (5-30%), in special acizi alfa-amari, taninuri condensate polifenolice, ulei esential pana la 1%, flavonoide, amino-acizi, substante estrogene, grasimi, saruri minerale etc.


Cosmetica, acnee - infuzie din 1 lingura de conuri la 100 ml apa, se aplica comprese de cate ori este nevoie.

Ingrijirea, intretinerea si infrumusetarea pielii - pentru ingrijirea pielii iarna, se recomanda ca imediat dupa baie sa se faca un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig si unde apare tendinta de uscare. Uleiul protejeaza pielea de crapaturile si asprirea care apar la frig, o catifeleaza si ii pastreaza tonusul si elasticitatea.

Seboree, alopecie - infuzie din 100 g conuri uscate la 100 ml apă în clocot, aplicată sub formă de comprese pe scalp. Se poate folosi si pe fata impotriva tenului gras acneic. Contra caderii parului, se  clateste parul dupa spalarea pe cap cu sampon, cu extractul pentru baie din hamei.

Trichomonoza vaginala - se fac spalaturi vaginale cu infuzie concentrata, 2 lingurite la 100 ml apa.

Tratarea blenoragiei - din florile si frunzele plantei se fac cataplasme impotriva durerilor.

Spalaturi vaginale contra durerilor - se recomanda ca infuzia sa se prepare din 8 g de planta la 100 ml apa clocotita. Se foloseste infuzia calduta.

Insomnie -  conuri tinute intr-un saculet de tifon in dreptul narilor pentru a adormi mai repede.

Nevrozele, excitatiile sexuale anormale, insomniile rebele - se face o perna din conuri de hamei sau flori de hamei adunate toamna se pun sub saltelele.


PREPARATE PE BAZA DE HAMEI

Tinctura din conuri de hamei - 10 g conuri în 100 ml alcool alimentar de 90°, se lasă la macerat timp de 7 zile, se strecoară si se toarna in sticlute mici inchise la culoare.

- 20 de linguri de pulbere si 500 ml de alcool de 50 de grade. Cele doua componente se amesteca si se lasa la macerat intr-un borcan bine inchis, intr-ul loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa macerare, se filtreaza si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.

Uleiul de hamei - se prepara din 15 linguri de pulbere si 500 ml de ulei de floarea soarelui sau de masline. Cele doua componente se amesteca si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Dupa macerare, amestecul se filtreaza si se depoziteaza in sticle inchise la culoare. Uleiul de hamei este pentru uz extern, folosit pentru combaterea nevralgiilor, a durerilor de cap sau pentru intretinerea si infrumusetarea pielii.

Infuzie din conuri de hamei - 10 g conuri la 100 ml apă clocotită, care se infuzează timp de 10-15 minute, se strecoară şi se fac spălături vaginale pentru combaterea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Infuzia combinata de hamei - se prepara astfel: In 500 ml de apa se adauga doua-trei linguri de hamei maruntit si se lasa la macerat in jut de 8-10 ore, iar apoi amestecul se filtreaza. Planta rezultata din filtrare se pune la fiert in 500 ml de apa pentru cinci minute. Dupa cele cinci minute, se lasa sa se raceasca iar apoi se filtreaza. Cele doua lichide rezultate din filtrari se amesteca si astfel se obtine infuzia de hamei.

Perna din conuri de hamei - intr-o fata de perna se pun conuri de hamei, dupa care aceasta se va aseza seara, langa nasul pacientului.

Pulberea de hamei - se prepara prin macinarea florilor de hamei. Dupa macinare aceste se pot pastra maxim doua saptamani (in sticle inchise ermetic) datorita uleiului volatil care se evapora repede. Se administreaza cate o lingurita rasa de trei-patru ori pe zi, inainte de masa.

Baia terapeutica - se fac bai partiale cu un extract de hamei, obtinut astfel: 6 linguri de conulete se pun la macerat in 2 litri de apa, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa-amiaza). Preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti 2 litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), obtinandu-se aproximativ 4 litri de preparat, care se folosesc pentru bai.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu