▼
27.10.2008
Tensiunea Arteriala
Tensiunea oscilanta
Este o prima etapa a bolii de hipertensiune, iar cand hipertensiunea se agraveaza ea are valori constante si mari. Tocmai de aceea, tensiunea la valori ridicate constanta este mai periculoasa decat tensiunea oscilanta .
Dimineata tensiunea arteriala este mai mare decit in timpul zilei, asa ca ia in considerare tensiune arteriala dimineta la trezire (cit mai devreme).
Se poate spune despre o persoana ca este bolnava de hipertensiune arteriala, cand, dupa masuratori cardiace efectuate timp de o luna, se constata urmatoarele cifre: peste 140 mm Hg (14 cm) - tensiunea mare (presiune sistolica) si peste 90 mm Hg (9 cm) - tensiunea minima (presiune diastolica). Dupa varsta de 60 de ani tensiunea arteriala creste peste cifrele mentionate, dar nu cu mult, fara a se putea spune ca este vorba de boala. Acest fenomen se datoreaza reducerii elasticitatii arterei aorte si procesului de arterioscleroza, toate acestea specifice varstnicilor.
Masuri pentru hipertensiune arteriala:
- limitarea consumului de sare;
- evitarea stresurilor si sporturilor de performanta;
- suprimarea alcoolului
- combaterea obezitatii;
- mersul pe jos, gimnastica, practicarea unui sport (la recomandarea medicului);
- respectarea timpului de munca si de odihna, cu petrecerea vacantei intr-o statiune balneo-climaterica;
- control medical periodic, cu masurarea tensiunii arteriale.
ORE NEFASTE
Un alt aspect de luat in considerare este faptul aparent ciudat ca, dupa o noapte de somn, deci de liniste, tensiunea arteriala este mai mare intre orele 6-10 dimineata. Asta se intampla pentru ca in aceste ore ale diminetii devreme se produc descarcarile de hormoni (catecolamine) mostenire de la regnul animal, fiindca dimineata animalul se pregateste de lupta pentru existenta.
O alta cauza a riscului mai mare de hipertensiune intre 6-10 dimineata este si starea de coagulare mai mare a sangelui intre aceste ore timpurii ale diminetii. Prognosticul bolii de hipertensiune este mai nefavorabil la cei care au tensiunea crescuta in timpul noptii si care au un maxim mai evident intre 6-10 dimineata.STIL DE VIATA
Meridionalii au mai putine accidente vasculare tocmai pentru ca au obiceiul unui somn de siesta la pranz, intre orele 14 si 16. Avand in vedere acest risc crescut al hipertensiunii intre orele 6 si 10 dimineata, nu este indicata o gimnastica de inviorare cu multa zvapaiala, ci una cu miscari lente dupa modelul chinezesc. Foarte importanta pentru hipertensiune este si miscarea, acel mers pe jos zilnic. Util pentru tensiune si inima este ritmul de mers mai alert, dar care nu provoaca gafaiala.
La tensiune mare pot aparea:
Dureri de cap -în special la ceafa
-durerea de cap poate sa pulseze
-apare mai des dimineata la trezire
Ameteli -ameteala usoara, dar permanenta -esti ca beat -ai capul greu -la o crestere brusca de tensiune ameteala apare brusc si chiar cu tratament corect nu dispare repede
Tulburari de vedere multe sau puncte luminoase in fata ochilor, vedere ca prin ceata
Tulburari de auz vâjâieli, fosnet, pocnituri, piuit
Palpitatii inima bate mai repede - regulat sau neregulat
Atentie !
Ia medicamentele recomandate de Medic:
Nu te gândi ca daca iei prea mult timp un medicament se obisnuieste organismul si când ai nevoie mai mare nu-ti mai face efectul Este o greseala !!! La hipertensiune chiar ai nevoie de medicamente Organismul nu se obisnuieste cu medicamentul Nu asta este cauza ca tensiunea ta nu mai ajunge la normal când iti iei corect medicamentele pe care le luai de obicei
Hipertensiunea arteriala netratata poate da multe complicatii.
Interesanta scriere..Am propus pe blog un subiect zic eu interesant,intra te rog si spune-ti parerea.Multumesc
RăspundețiȘtergereMama mea ia aceleasi medicamente de mai mult timp (Noliprel 5, 1.25, 1 compr. dimineata si Norvasc 5, 1 compr. seara) si a adoptat de multi ani un stil de viata sanatos, respectiv: are o alimentatie cat se poate de sanatoasa (fructe, legume - gatite si negatite, grasimi putine si acestea sanatoase, lactate semi-degresate, carne alba, de 2 ori pe sapt., dulciuri mai rar), face miscare (30-40 de min., plimbare, zilnic, la varsta de 75 de ani). De aprox. o saptamana, insa, are probleme cu tensiunea, care creste zilnic, peste 14 (la 15 sau 16; a fost chiar si 17). Isi ia medicamentele cf. recomandarii medicului ca intotdeauna, iar ultima oara a fost la cardiolog, acum o luna si i-a spus ca este bine; a facut si o electrocardiograma. Nu stiu daca are vreo legatura dar, de acum aprox. doua saptamani, in loc de Norvasc, a inceput sa ia un inlocuitor - Tenox (ceva mai ieftin), care este, evident, acelasi lucru (aceeasi substanta, aceeasi concentratie, doar producator diferit). Totusi, nu inteleg de ce, de cand ia Tenox nu mai are tensiunea la fel de buna (inainte avea tensiunea, dimineata, 12 sau 13, iar seara cam la fel sau maxim 14, rareori; acum se intampla ca tensiunea sa fie chiar 15, dimineata si creste pe parcursul zilei ingrijorator daca nu mai ia inca o jumatate de Tenox dupa-amiaza; cu toate acestea, seara are tensiunea 16). Parca ar fi apa de ploaie. Imi cer scuze daca nu trebuia sa dau denumirea medicamentelor. V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi dati un sfat in acest sens. Observ ca ati postat articolul, in 2008. Totusi, sper sa primesc un raspuns. Va multumesc.
RăspundețiȘtergereStrict din experienta personala,pot spune clar ca aceeasi substanta activa,aceeasi concentratie ,dar medicamente fabricate de firme diferite ,dau efecte diferite,cum se spune,parca iei apa de ploaie.In cazul meu,varianta romaneasca era apa de ploaie,iar varianta straina era ok.Un exemplu,Metoprolol vs.Egilok.Constatat pe pielea mea.Nu e cazul sa generalizam,dar sfatul meu ,cind constati asemenea diferente de simptome,revii la medicamentul care a fost ok.Parerea mea.
Ștergere