Cu siguranta foarte putini stiu ce ingrediente naturale folosesc marile companii pentru a imbunatati culoarea, gustul, aroma sau termenul de valabilitate al alimentelor. Unora nici nu le pasa chiar daca stiu si asta pentru ca nu pot renunta la cafeaua preferata, la bucatica de ciocolata sau la o prajitura aspectuoasa si delicioasa.
Multi dintre noi cunoastem chiar aceste ingrediente dar ne-am obisnuit cu ele si nu le mai bagam in seama.
De exemplu carminul sau rosul de cosenila este un pigment extras dintr-o specie de insecta. Pe timpuri se gasea de cumparat in comert si se folosea la conturarea unghiilorintr-un rosu aprins.
In ziua de astazi deja a avansat, il gasim in cafea, crema de capsuni, carnati, salamuri, medicamente ( Ex. Neo-Angin ), farduri si multe alte produse ce necesita o colorare in rosu.
In multe etichete gasim denumirea "natural" si ne lasam pacaliti fara sa stim de fapt ce se ascunde sub acest sonor cuvant de marketing.
Lista ingredientelor naturale folosite de marile companii:
Acidul carminic ( E 120 ) - extras din cosenila, prin desecarea corpului insectei femela, Dactylopius coccus Costa ( Coccus cacti ), insecta nativa din Mexic, America Centrala si Peru.
Procedeul prin care se extrage extractul se numeste chelare in cadrul caruia se utilizeaza aluminiu.
Alte denumiri: carmin, rosu de cosenila, extract de cosenila. E120 (i) este colorantul pur, in timp ce E120 (ii) este extractul brut.
Este folosit pentru a colora si prelungi durata de viata a diferitelor produse.
Efecte secundare: utilizat in alimente si bauturi distruge vitamina B12 din organism, iar studiile au aratat in unele cazuri o crestere a hiperactivitatii si alergie de contact in cazul utilizarii produselor cosmetice.
Acest colorant trebuie evitat in alimentatia copiilor. El da boli neurologice precum Alzheimer şi Parkinson, alergii, rinite, astm, deficiente de concentrare, soc anafilactic. Poate induce reactii adverse la persoanele care au alergii la aspirina si de asemenea poate declansa sindromul ADHD.
Mai multe detalii despre Acidul Carminic pe www.scritube.com >>
Se gaseste in: cafeaua de la Starbucks ( Strawberry Frappuccino ), conserve de fructe rosii, fructe si legume confiate, bomboane ( Ex. renumitele bomboane Skittles ), inghetata, sucuri, produse de cofetarie, mezeluri ( Ex. chorizo ). Gasim acest extract in aproape tot ce este colorat in roz si rosu, unde apare denumirea de colorant natural.
Il mai gasim si in diferite produse cosmetice cum ar fi farduri de pleoape si blush-uri ( L'Oreal, Y.S.Laurent, Sephora, Couleur Caramel etc. ).
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor intentioneaza sa limiteze folosirea colorantului datorita numarului mare de alergii si pentru preintampinarea cazurilor in care persoanele alergice nu citesc etichetele.
Atentie pentru cei ce tin post sau sunt vegetarieni. Patriarhia Romana a stabilit ca alimentele ce contin carmin sunt de post, chiar daca au colorant ce provine din gandaci.
Ce contin produsele de panificatie ( produsele ce necesita coacere de ex. aluatul de pizza, chiflele, produse de patiserie ) inclusiv painea noastra cea de toate zilele!
L-cisteina este un aminoacid introdus in aluat cu scopul de a creste viteza de procesare industriala iar produsul devine mai moale si mai pufos. Nu este adaugat in faina destinata utilizarii acasa.
L-cisteina ( E920 ) - este direct sintetizata in laboratoare, in cea mai mare parte extrasa din parul uman.
Parul este dizolvat in acid si substanta L-cisteina este izolata printr-un proces chimic.
Cea mai mare parte de par uman este adunata din saloanele de coafura si frizerie din China.
In afara de par uman, se mai folosesc: penele de pui si de rata, coarnele de vaca si produsele petroliere secundare.
Nu prezinta pericol pentru sanatate.
Exista si surse naturale de L-cisteina, in legume (ceapa, usturoi, brocoli) si fructe. Insa cantitatea in care se gaseste este limitata si nu reprezinta o solutie eficientă pentru procesarea lor industriala. Utilizarea microorganismelor (E coli. şi Pseudomonas thiazolinophilum) pentru sinteza L-cisteinei este deja o tehnologie comuna, dar foarte scumpa.
FDA ( Food and Drug Administration ) a creat o lista cu contaminarile inevitabile ce pot aparea in alimente, dar care nu sunt periculoase pentru om si natura. A gasi picioare si cap de gandac, par si excremente de sobolan, fragmente de insecte si mucegai este un lucru absolut normal.
In ce gasim viermii, larvele, insectele si mucegaiul: porumb dulce conservat, compoturi si gemuri, sucuri si sosuri facute din rosii, spanac congelat, prune deshidratate, mazare si fasole conservata, ciuperci deshidratate sau conservate, uleiul pentru salata, macaroane si taietei etc.
In ce alimente predomina mucegaiul: gem de cirese sau de capsuni, fructe de padure si piersici in conserva sau congelate, sucuri de citrice, nectar de fructe ( caise, piersici si pere ), sos de afine, boabe de cafea, masline negre, conserve de ananas, etc.
Par de sobolan in Ciocolata !
Ce m-a distrat zilele astea a fost un articol preluat de mai toate site-urile si blogurile de pe "Dailymail" care a publicat cateva informatii cu "ingredientele dezgustatoare" pe care le gasim in alimente.
Cat de prosti ( scuzati cuvantul, dar nu ma pot abtine ) pot fi unii care se apuca de copiat informatii fara a verifica veridicitatea lor. Cel mai "destept" a fost cel ce a tradus articolul respectiv asa cum a stiut el mai bine. Ce a iesit e greu de descris! Nu vreau sa dau nume ca ma rusinez...
De exemplu citat din articol: " Ciocolata e mai delicioasă dacă se adaugă un fir de păr de şobolan - La fiecare 100 de grame de ciocolată este permis în Statele Unite să fie introdus un fir de păr de şobolan.
De fapt Dailymail a scris altceva: Ca FDA aproba gasirea in medie a unuia sau mai multe fire de par de sobolan la 100 de grame de ciocolata, din sase esantioane a 100 grame fiecare si 60 de fragmente de insecte tot la aceasi cantitate. Nu conteaza daca ciocolata e neagra sau cu lapte.
Si asta nu din cauza ca parul sobolanului ar face ciocolata mai gustoasa ci din simplul fapt ca sobolanul saracul, cutreiera si el prin magazii si depozite si mai lasa cate un fir de par in urma. Si nu numai, isi mai face si nevoile din cand in cand lasand in urma materii fecale.
Marile companii producatoare de ciocolata ( una dintre ele si cunoscuta la noi fiind Nestle ) sau clasat in topul cu cele mai mari cantitati de materii fecale de sobolan gasite in ciocolata. Godiva s-a clasat pe locul unu.
Si cand te gandesti ca mai tot timpul primim cadou de la barbati cate o cutie de bomboane sau o ciocolata...
Aici puteti gasi articolul de pe Dailymail >>
Sau sursa reala pe site-ul FDA >>
Ce putem gasi in untul de alune !
FDA spune ca este permis sa gasim in medie 30 de fagmente de insecte si materii fecale de rozatoare, unul sau mai multe fire de par de rozatoare si 25 mg de pietris ( reziduu anorganic insolubil in apa ) per 100 grame de unt de alune.
Ce putem gasi in piper !
In medie 475 sau mai mult fragmente de insecte, materii fecale de la insecte, materii fecale si fire de par de rozatoare la fiecare 50 grame de piper.
Mucegaiul este normal in sosurile de pizza si in orice sos facut din rosii !
In medie la 6 subesantioane, mucegaiul se poate gasi pana la 36% sau mai mult in pastele sau sosurile de rosii.
Musca Drosophila ( una sau mai multe ) poate sa depuna in medie 30 de oua, 15 sau mai multe oua de insecte si 2 sau mai multe larve la 100 grame de sos dintr-un minim de 12 subesantioane.
Multi dintre noi cunoastem chiar aceste ingrediente dar ne-am obisnuit cu ele si nu le mai bagam in seama.
De exemplu carminul sau rosul de cosenila este un pigment extras dintr-o specie de insecta. Pe timpuri se gasea de cumparat in comert si se folosea la conturarea unghiilorintr-un rosu aprins.
In ziua de astazi deja a avansat, il gasim in cafea, crema de capsuni, carnati, salamuri, medicamente ( Ex. Neo-Angin ), farduri si multe alte produse ce necesita o colorare in rosu.
In multe etichete gasim denumirea "natural" si ne lasam pacaliti fara sa stim de fapt ce se ascunde sub acest sonor cuvant de marketing.
Lista ingredientelor naturale folosite de marile companii:
Dactylopius coccus Costa |
Acidul carminic ( E 120 ) - extras din cosenila, prin desecarea corpului insectei femela, Dactylopius coccus Costa ( Coccus cacti ), insecta nativa din Mexic, America Centrala si Peru.
Procedeul prin care se extrage extractul se numeste chelare in cadrul caruia se utilizeaza aluminiu.
Alte denumiri: carmin, rosu de cosenila, extract de cosenila. E120 (i) este colorantul pur, in timp ce E120 (ii) este extractul brut.
Este folosit pentru a colora si prelungi durata de viata a diferitelor produse.
Efecte secundare: utilizat in alimente si bauturi distruge vitamina B12 din organism, iar studiile au aratat in unele cazuri o crestere a hiperactivitatii si alergie de contact in cazul utilizarii produselor cosmetice.
Acest colorant trebuie evitat in alimentatia copiilor. El da boli neurologice precum Alzheimer şi Parkinson, alergii, rinite, astm, deficiente de concentrare, soc anafilactic. Poate induce reactii adverse la persoanele care au alergii la aspirina si de asemenea poate declansa sindromul ADHD.
Mai multe detalii despre Acidul Carminic pe www.scritube.com >>
Se gaseste in: cafeaua de la Starbucks ( Strawberry Frappuccino ), conserve de fructe rosii, fructe si legume confiate, bomboane ( Ex. renumitele bomboane Skittles ), inghetata, sucuri, produse de cofetarie, mezeluri ( Ex. chorizo ). Gasim acest extract in aproape tot ce este colorat in roz si rosu, unde apare denumirea de colorant natural.
Il mai gasim si in diferite produse cosmetice cum ar fi farduri de pleoape si blush-uri ( L'Oreal, Y.S.Laurent, Sephora, Couleur Caramel etc. ).
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor intentioneaza sa limiteze folosirea colorantului datorita numarului mare de alergii si pentru preintampinarea cazurilor in care persoanele alergice nu citesc etichetele.
Atentie pentru cei ce tin post sau sunt vegetarieni. Patriarhia Romana a stabilit ca alimentele ce contin carmin sunt de post, chiar daca au colorant ce provine din gandaci.
Ce contin produsele de panificatie ( produsele ce necesita coacere de ex. aluatul de pizza, chiflele, produse de patiserie ) inclusiv painea noastra cea de toate zilele!
L-cisteina este un aminoacid introdus in aluat cu scopul de a creste viteza de procesare industriala iar produsul devine mai moale si mai pufos. Nu este adaugat in faina destinata utilizarii acasa.
L-cisteina ( E920 ) - este direct sintetizata in laboratoare, in cea mai mare parte extrasa din parul uman.
Parul este dizolvat in acid si substanta L-cisteina este izolata printr-un proces chimic.
Cea mai mare parte de par uman este adunata din saloanele de coafura si frizerie din China.
In afara de par uman, se mai folosesc: penele de pui si de rata, coarnele de vaca si produsele petroliere secundare.
Nu prezinta pericol pentru sanatate.
Exista si surse naturale de L-cisteina, in legume (ceapa, usturoi, brocoli) si fructe. Insa cantitatea in care se gaseste este limitata si nu reprezinta o solutie eficientă pentru procesarea lor industriala. Utilizarea microorganismelor (E coli. şi Pseudomonas thiazolinophilum) pentru sinteza L-cisteinei este deja o tehnologie comuna, dar foarte scumpa.
FDA ( Food and Drug Administration ) a creat o lista cu contaminarile inevitabile ce pot aparea in alimente, dar care nu sunt periculoase pentru om si natura. A gasi picioare si cap de gandac, par si excremente de sobolan, fragmente de insecte si mucegai este un lucru absolut normal.
In ce gasim viermii, larvele, insectele si mucegaiul: porumb dulce conservat, compoturi si gemuri, sucuri si sosuri facute din rosii, spanac congelat, prune deshidratate, mazare si fasole conservata, ciuperci deshidratate sau conservate, uleiul pentru salata, macaroane si taietei etc.
In ce alimente predomina mucegaiul: gem de cirese sau de capsuni, fructe de padure si piersici in conserva sau congelate, sucuri de citrice, nectar de fructe ( caise, piersici si pere ), sos de afine, boabe de cafea, masline negre, conserve de ananas, etc.
Par de sobolan in Ciocolata !
Ce m-a distrat zilele astea a fost un articol preluat de mai toate site-urile si blogurile de pe "Dailymail" care a publicat cateva informatii cu "ingredientele dezgustatoare" pe care le gasim in alimente.
Cat de prosti ( scuzati cuvantul, dar nu ma pot abtine ) pot fi unii care se apuca de copiat informatii fara a verifica veridicitatea lor. Cel mai "destept" a fost cel ce a tradus articolul respectiv asa cum a stiut el mai bine. Ce a iesit e greu de descris! Nu vreau sa dau nume ca ma rusinez...
De exemplu citat din articol: " Ciocolata e mai delicioasă dacă se adaugă un fir de păr de şobolan - La fiecare 100 de grame de ciocolată este permis în Statele Unite să fie introdus un fir de păr de şobolan.
De fapt Dailymail a scris altceva: Ca FDA aproba gasirea in medie a unuia sau mai multe fire de par de sobolan la 100 de grame de ciocolata, din sase esantioane a 100 grame fiecare si 60 de fragmente de insecte tot la aceasi cantitate. Nu conteaza daca ciocolata e neagra sau cu lapte.
Si asta nu din cauza ca parul sobolanului ar face ciocolata mai gustoasa ci din simplul fapt ca sobolanul saracul, cutreiera si el prin magazii si depozite si mai lasa cate un fir de par in urma. Si nu numai, isi mai face si nevoile din cand in cand lasand in urma materii fecale.
Marile companii producatoare de ciocolata ( una dintre ele si cunoscuta la noi fiind Nestle ) sau clasat in topul cu cele mai mari cantitati de materii fecale de sobolan gasite in ciocolata. Godiva s-a clasat pe locul unu.
Si cand te gandesti ca mai tot timpul primim cadou de la barbati cate o cutie de bomboane sau o ciocolata...
Aici puteti gasi articolul de pe Dailymail >>
Sau sursa reala pe site-ul FDA >>
Ce putem gasi in untul de alune !
FDA spune ca este permis sa gasim in medie 30 de fagmente de insecte si materii fecale de rozatoare, unul sau mai multe fire de par de rozatoare si 25 mg de pietris ( reziduu anorganic insolubil in apa ) per 100 grame de unt de alune.
Ce putem gasi in piper !
In medie 475 sau mai mult fragmente de insecte, materii fecale de la insecte, materii fecale si fire de par de rozatoare la fiecare 50 grame de piper.
Mucegaiul este normal in sosurile de pizza si in orice sos facut din rosii !
In medie la 6 subesantioane, mucegaiul se poate gasi pana la 36% sau mai mult in pastele sau sosurile de rosii.
Musca Drosophila ( una sau mai multe ) poate sa depuna in medie 30 de oua, 15 sau mai multe oua de insecte si 2 sau mai multe larve la 100 grame de sos dintr-un minim de 12 subesantioane.
Si eu am citit prostiile altora cu ciocalata si chiar le-am crezut! Acum citind blogul tau mi-am dat seama de tampenia facuta caci si eu la birou am multiplicat prostia altora fara sa fiu constienta de asta. Ms pentru informatii.
RăspundețiȘtergereEu mananc ciocolata zilnic...
RăspundețiȘtergereoribil...uite ce mincam noi in fiecare zi..incredibil am ramas uimita cin am citit aceasta informatie...si noi ce sa facem sa numai mincam..oribil :(
RăspundețiȘtergereTotusi este bine sa fim informati corect. de cele mai multe ori oamenii sunt informati gresit, iar cand afla adevarul, refuza categoric sa-l creada.
RăspundețiȘtergerealimente bio
RăspundețiȘtergereMs. de informatiile exacte pe care le oferi...chiar am citit articolul lor si am ramas mut de uimire de ce au putut sa spuna...noroc ca am dat din intamplare peste articolul tau...ms inca o data si multa sanatate...
RăspundețiȘtergere