27.10.2008

Tensiunea Arteriala


Tensiunea oscilanta
Este o prima etapa a bolii de hipertensiune, iar cand hipertensiunea se agraveaza ea are valori constante si mari. Tocmai de aceea, tensiunea la valori ridicate constanta este mai periculoasa decat tensiunea oscilanta .


Dimineata tensiunea arteriala este mai mare decit in timpul zilei, asa ca ia in considerare tensiune arteriala dimineta la trezire (cit mai devreme).
Se poate spune despre o persoana ca este bolnava de hipertensiune arteriala, cand, dupa masuratori cardiace efectuate timp de o luna, se constata urmatoarele cifre: peste 140 mm Hg (14 cm) - tensiunea mare (presiune sistolica) si peste 90 mm Hg (9 cm) - tensiunea minima (presiune diastolica). Dupa varsta de 60 de ani tensiunea arteriala creste peste cifrele mentionate, dar nu cu mult, fara a se putea spune ca este vorba de boala. Acest fenomen se datoreaza reducerii elasticitatii arterei aorte si procesului de arterioscleroza, toate acestea specifice varstnicilor.


Masuri pentru hipertensiune arteriala:

- limitarea consumului de sare;
- evitarea stresurilor si sporturilor de performanta;
- suprimarea alcoolului
- combaterea obezitatii;
- mersul pe jos, gimnastica, practicarea unui sport (la recomandarea medicului);
- respectarea timpului de munca si de odihna, cu petrecerea vacantei intr-o statiune balneo-climaterica;
- control medical periodic, cu masurarea tensiunii arteriale.


ORE NEFASTE

Un alt aspect de luat in considerare este faptul aparent ciudat ca, dupa o noapte de somn, deci de liniste, tensiunea arteriala este mai mare intre orele 6-10 dimineata. Asta se intampla pentru ca in aceste ore ale diminetii devreme se produc descarcarile de hormoni (catecolamine) mostenire de la regnul animal, fiindca dimineata animalul se pregateste de lupta pentru existenta.

O alta cauza a riscului mai mare de hipertensiune intre 6-10 dimineata este si starea de coagulare mai mare a sangelui intre aceste ore timpurii ale diminetii. Prognosticul bolii de hipertensiune este mai nefavorabil la cei care au tensiunea crescuta in timpul noptii si care au un maxim mai evident intre 6-10 dimineata.STIL DE VIATA

Meridionalii au mai putine accidente vasculare tocmai pentru ca au obiceiul unui somn de siesta la pranz, intre orele 14 si 16. Avand in vedere acest risc crescut al hipertensiunii intre orele 6 si 10 dimineata, nu este indicata o gimnastica de inviorare cu multa zvapaiala, ci una cu miscari lente dupa modelul chinezesc. Foarte importanta pentru hipertensiune este si miscarea, acel mers pe jos zilnic. Util pentru tensiune si inima este ritmul de mers mai alert, dar care nu provoaca gafaiala.


La tensiune mare pot aparea:
Dureri de cap -în special la ceafa
-durerea de cap poate sa pulseze
-apare mai des dimineata la trezire
Ameteli -ameteala usoara, dar permanenta -esti ca beat -ai capul greu -la o crestere brusca de tensiune ameteala apare brusc si chiar cu tratament corect nu dispare repede
Tulburari de vedere multe sau puncte luminoase in fata ochilor, vedere ca prin ceata
Tulburari de auz vâjâieli, fosnet, pocnituri, piuit
Palpitatii inima bate mai repede - regulat sau neregulat

Atentie !

Ia medicamentele recomandate de Medic:
Nu te gândi ca daca iei prea mult timp un medicament se obisnuieste organismul si când ai nevoie mai mare nu-ti mai face efectul Este o greseala !!! La hipertensiune chiar ai nevoie de medicamente Organismul nu se obisnuieste cu medicamentul Nu asta este cauza ca tensiunea ta nu mai ajunge la normal când iti iei corect medicamentele pe care le luai de obicei
Hipertensiunea arteriala netratata poate da multe complicatii.





16.10.2008

Hamei - denumit popular camalău, himel, mălugă sau tofolean

De la hamei se folosesc florile femele, care au forma unor mici conuri de culoare verde, cu un miros specific, usor amarui, dat de uleiurile volatile pe care le contin.

Hameiul este indicat pentru tratamentul acneei si seboreei tenului, alopecie ( caderea parului ), guta, abcese reci, cancere externe.
Actioneaza ca sedativ nervos major, diuretic cu eliminarea de acid uric, anafrodiziac, calmant al durerilor menstruale, astringent, activeaza circulatia sanguina, antitrichomonazic.

Compozitie chimica - conurile de hamei contin substante rezinoase amare (5-30%), in special acizi alfa-amari, taninuri condensate polifenolice, ulei esential pana la 1%, flavonoide, amino-acizi, substante estrogene, grasimi, saruri minerale etc.


Cosmetica, acnee - infuzie din 1 lingura de conuri la 100 ml apa, se aplica comprese de cate ori este nevoie.

Ingrijirea, intretinerea si infrumusetarea pielii - pentru ingrijirea pielii iarna, se recomanda ca imediat dupa baie sa se faca un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig si unde apare tendinta de uscare. Uleiul protejeaza pielea de crapaturile si asprirea care apar la frig, o catifeleaza si ii pastreaza tonusul si elasticitatea.

Seboree, alopecie - infuzie din 100 g conuri uscate la 100 ml apă în clocot, aplicată sub formă de comprese pe scalp. Se poate folosi si pe fata impotriva tenului gras acneic. Contra caderii parului, se  clateste parul dupa spalarea pe cap cu sampon, cu extractul pentru baie din hamei.

Trichomonoza vaginala - se fac spalaturi vaginale cu infuzie concentrata, 2 lingurite la 100 ml apa.

Tratarea blenoragiei - din florile si frunzele plantei se fac cataplasme impotriva durerilor.

Spalaturi vaginale contra durerilor - se recomanda ca infuzia sa se prepare din 8 g de planta la 100 ml apa clocotita. Se foloseste infuzia calduta.

Insomnie -  conuri tinute intr-un saculet de tifon in dreptul narilor pentru a adormi mai repede.

Nevrozele, excitatiile sexuale anormale, insomniile rebele - se face o perna din conuri de hamei sau flori de hamei adunate toamna se pun sub saltelele.


PREPARATE PE BAZA DE HAMEI

Tinctura din conuri de hamei - 10 g conuri în 100 ml alcool alimentar de 90°, se lasă la macerat timp de 7 zile, se strecoară si se toarna in sticlute mici inchise la culoare.

- 20 de linguri de pulbere si 500 ml de alcool de 50 de grade. Cele doua componente se amesteca si se lasa la macerat intr-un borcan bine inchis, intr-ul loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa macerare, se filtreaza si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.

Uleiul de hamei - se prepara din 15 linguri de pulbere si 500 ml de ulei de floarea soarelui sau de masline. Cele doua componente se amesteca si se lasa la macerat timp de doua saptamani. Dupa macerare, amestecul se filtreaza si se depoziteaza in sticle inchise la culoare. Uleiul de hamei este pentru uz extern, folosit pentru combaterea nevralgiilor, a durerilor de cap sau pentru intretinerea si infrumusetarea pielii.

Infuzie din conuri de hamei - 10 g conuri la 100 ml apă clocotită, care se infuzează timp de 10-15 minute, se strecoară şi se fac spălături vaginale pentru combaterea protozoarului Trichomonas vaginalis.

Infuzia combinata de hamei - se prepara astfel: In 500 ml de apa se adauga doua-trei linguri de hamei maruntit si se lasa la macerat in jut de 8-10 ore, iar apoi amestecul se filtreaza. Planta rezultata din filtrare se pune la fiert in 500 ml de apa pentru cinci minute. Dupa cele cinci minute, se lasa sa se raceasca iar apoi se filtreaza. Cele doua lichide rezultate din filtrari se amesteca si astfel se obtine infuzia de hamei.

Perna din conuri de hamei - intr-o fata de perna se pun conuri de hamei, dupa care aceasta se va aseza seara, langa nasul pacientului.

Pulberea de hamei - se prepara prin macinarea florilor de hamei. Dupa macinare aceste se pot pastra maxim doua saptamani (in sticle inchise ermetic) datorita uleiului volatil care se evapora repede. Se administreaza cate o lingurita rasa de trei-patru ori pe zi, inainte de masa.

Baia terapeutica - se fac bai partiale cu un extract de hamei, obtinut astfel: 6 linguri de conulete se pun la macerat in 2 litri de apa, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa-amiaza). Preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti 2 litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), obtinandu-se aproximativ 4 litri de preparat, care se folosesc pentru bai.






TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau