04.08.2011

Acneea, forme si particularitati - Tratamente naturiste

Acneea se caracterizeaza prin inflamarea glandelor sebacee si foliculilor pilosi, leziunile aparand pe pielea de pe fata, gat, piept, umeri, foarte rar pe alte parti ale corpului. Exista mai multe forme si particularitati ale acneei:

 Acneea juvenila, polimorfa, vulgara - care afecteaza marea majoritate a adolescentilor si debuteaza prin aparitia comedoanelor, mici puncte negricioase, alcatuite dintr-un dop de sebum si celule cornoase, cu keratina oxidata, ce se transforma mai apoi in cosuri.

 Acneea rozaceea - apare in general la femeile care au trecut de varsta de 40 ani in perioada de premenopauza. Se instaleaza mai mult pe pometi, frunte, nas si barbie.

Acneea neonatala  ( neonatorum ) - care afecteaza nou-nascutul, dar nu dureaza mai mult de cateva luni. Majoritatea leziunilor care apar vor dispare spontan pana la varsta de patru luni, astfel incat majoritatea nu vor avea nevoie de tratament.  Copiii dezvolta de obicei acnee neonatala datorita stimularii glandelor sebacee de catre hormonii materni restanti dupa nastere. Apare, de obicei, la trei saptamani de la nastere, in unele cazuri este prezenta de la nastere.

Acneea necrotica -   apare in special pe frunte dar si la marginea parului sau pe tample, la barbatii in jur de 30-40 de ani. Se prezinta sub forma unor papule foliculare, care au in centru o pustula, urmata de o crusta bruna sau brun-negricioasa, inconjurata de un inel inflamator.

Acneea cheloidiana - apare in zona cefei, la limita parului, debutand cu o usoara foliculita formandu-se cu timpul cicatrici hipertrofice, scleroase, in care sunt inglobate smocuri de fire de par.  Apare in general la barbati. Evolutia este cronică si necesita tratament de durata.

Acneea scalpului -  se formeaza cand glanda sebaceea hiperactiva produce ulei in exces iar foliculul parului se poate mari pentru a forma o mica umflatura si in timp se poate rupe, permitand bacteriilor sa ajunga adanc in tesuturi cauzand inflamatii.

Acneea conglobata - apare pe zone intinse ( piept, fata, umeri, gat si fese ) si este o boala inflamatorie grava, caracterizata de comedoane, abcese si noduli.   Foliculitele se dispun uneori pe noduli dermo-hfpodermici. Sunt afectati  in special barbatii din cauza testosteronului sau a unei tumori ce elibereaza cantitati mari de testosteron. Poate sa apara si din cauza ingestiei de hdrocarburi aromatice, halogeni sau abuzul de steroizi anabolici.   Etiologia infectioasa este cea mai admisa astazi: cum ca ar fi produsa de coci, pe teren tuberculos, ereditatea sau carentele in vitamina C si tamina D2.

Acneea medicamentoasa si profesionala - apare la nivelul regiunilor care au venit in contact cu anumite substante chimice: hidrocarburi, vaseline tehnice si uleiuri; sau medicamentoase: oleum cadini, ioduri, bromuri, cortizon etc.


TRATAMENTE NATURISTE PENTRU TOATE FORMELE DE ACNEE 

Ulei antiinflamator, dezinfectant si calmant:

- 3 linguri ulei de jojoba
- 2 picaturi ulei esential de geraniu
- 7 picaturi ulei esential de lavanda
- 5 picaturi ulei esential de tea-tree

Se amesteca bine toate ingredientele apoi se aplica cu un tampon pe zonele afectate de doua ori pe zi. Nu se recomanda folosirea pe toata suprafata pielii, doar aplicare directa pe locul afectat de acnee. Uleiurile esentiale in cantitate prea mare in loc sa va ajute, pot provoca iritatii ale pielii.

Masca faciala cu argila verde antiinflamatoare si de ajutor in reglarea excesului de sebum:

- 1 lingura argila verde
- 3 linguri gel de aloe vera
- 1 lingurita apa de flori de portocal
- 2 picaturi ulei esential de lavanda
- 1 picatura ulei esential de portocale
- 1 picatura ulei esential de tea tree

Se amesteca pe rand ingredientele in ordinea scrisa mai sus formandu-se in final o pasta groasa. Se aplica pe fata curata evitandu-se zona ochilor. Nu lasati mai mult de 15 -25 de  minute. Se poate aplica masca pe toate zonele afectate de acnee.

Lotiune tonica cu castravete pentru purificare si dezinfectare -  Se dau pe razatoare castraveti proaspeti, se storc bine iar sucul rezultat se amesteca cu alcool de 40 grade. La un pahar de suc de castravete se pune un sfert de pahar de alcool. Se lasa la frigider 24 ore. Pe fundul vasului se va depune un sediment care se arunca. Luati 2 aspirine facute praf in piua sau zdrobite bine cu fundul unei linguri si amestecatile cu lotiunea. Se foloseste pe pielea curata spalata in prealabil cu sapun de casa, cu un PH neutru, seara si dimineata aplicandu-se printr-un masaj usor, cu un tampon, pe toate zonele afectate de acnee. Obligatoriu dupa folosirea lotiunii de castravete se foloseste o crema hidratanta.

Crema pentru tratarea acneei:

- 4 lingurite ulei cosmetic de seminte de struguri ( 20 ml )
- 2 linguri ceara de albine ( 10 gr )
- o jumatate de lingurita vitamina E ( 2 ml )
- 75 ml apa distilata
- 1 lingura de gel de aloe vera ( 15 ml )
- 5 picaturi ulei esential de lavanda
- 3 picaturi ulei esential de lamaie sau bergamota
- 1 picatura uei esential de geraniu sau ylang-ylang
- 1 picatura ulei esentialde cedru
- 5 picaturi ulei esential de sambure de grapefruit.


Mod de preparare:

1. Se amesteca uleiul de sambure de strugure cu ceara de albine si se pun pe foc la bain-marie. Se lasa pana la topirea cerii de albine.

2. In alt vas se pune la incalzit apa distilata si gelul de aloe vera. Cand amandoua compozitiile sunt la aceeasi temperatura se toarna faza uleioasa peste faza apoasa amestecand bine ca la maioneza.

3. Se adauga uleiurile esentiale cand compozitia s-a mai racit, iar la final vitamina E si uleiul esential de sambure de grapefruit. Se pune pentru 5 minute in congelator, se scoate si se amesteca din nou cu o lingura sau un betisor de lemn.

Se lasa 12 ore la rece pentru sinergizare. Aplica seara, pe toate zonele afectate de acnee. Evitati expunerea la soare daca folositi crema ziua. Uleiurile esentiale din bergamota, lamaie si sambure de grapefruit sunt fotosensibilizante, adica atrag caldura provocand arsuri ale pielii.


Nota:

- daca doriti puteti inlocui uleiul de sambure de strugure cu ulei virgin de nuca de cocos.
- in caz ca gelul de aloe vera nu este tolerat de pielea dvs. ( se simte o usturime, sub forma unor mici intepaturi ) se poate inlocui cu un varf de cutit pudra de ghimbir muiata in 1 lingura apa sau si mai simplu cu 1 lingura de apa minerala.


Atentionari speciale! 

- Cand preparati o reteta nu depasiti cantitatea de ulei esential nici macar cu o picatura. Mai bine mai putin decat mai mult. Incercand sa tratati o afectiune, riscati sa dati peste alta.

- Plantele oricat de bune si naturale ar fi, folosite in cantitati prea mari pot deveni toxice. Respectati intotdeauna reteta, daca nu va pricepeti prea mult.

- Daca nu cunoasteti proprietatile ingredientelor naturale, dar vreti sa inlocuiti un ingredient, nu folositi doar pentru ca aveti in casa. Nu toate plantele sunt eficiente in amestec cu alte plante sau ingrediente. Puteti crea un produs toxic si nociv pentru pielea si corpul dvs.

- O crema naturala trebuie pastrata in cutiute si borcanele foarte curate pentru a nu dezvolta microorganisme care va pun sanatatea pielii in pericol. Ideal ar fi sa va preparati o crema care sa va ajunga nu mai mult de 2 saptamani, iar daca doriti sa va ajunga o luna este bine sa o pastrati la frigider. Conservantii vegetali sunt in general foarte slabi fata de cei chimici.

- Crema facuta doar din baze grase, cu creara de albine in compozitie va rezista mai mult timp decat o crema ce are un amestec de baza grasa si apoasa.

- Preparatele care au in compozitie alcool pot fi pastrate la frigider intre 6 - 12 luni.


4 comentarii:

  1. Foarte util articolul! Citindu-l am aflat multe lucruri despre acnee si despre cum poti scapa de aceasta afectiune.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. TOATE BB CREMELE SUNT FOARTE BUNE DACA NU MAI FOLOSESTI FOND DE TEN
    https://www.youtube.com/watch?v=W9Dnr3CXEhA
    POSTAREA ESTE RELEVANTA APROPOS SI DE ACNEE

    http://bbcreams.weebly.com/skin79.html
    IAR SFATUL DERMATOLOGULUI DIN CLIP E BUN

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am folosit produse pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree oil de la Thursday Plantation cand am avut probleme cu acnee si am scapat de punctele negre si cosuri. Vad ca scrie si in articoul despre tea tree oil.Eu il recomand cu incredere

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau