12.09.2010

Ghee - sau untul clarefiat

Cuvantul Ghee vine din sanscrita si inseamna unt clarefiat. Ghee este un ulei de unt, folosit in special in bucataria indiana pentru prajirea si prepararea diferitelor mancaruri.

Se obtine prin indepartarea – prin procesul de fierbere - a apei, a componentelor solide si a laptelui din unt.

Conform Ayurveda, Ghee este considerat drept un elixir al vietii si mijloc de intretinere. Untul clarefiat este usor digerabil, ajuta la reducerea acidului din stomac si la refacerea mucusului gastric.

 O alta proprietate benefica a untului clarefiat  este ca contribuie la reducerea colesterolului. Untul clarefiat la fel ca aloe, are un efect cicatrizant, ca atare se poate folosi ca unguent, in tratarea unor leziuni ale pielii.

Din punct de vedere religios Ghee se foloseste ca ulei in ritualurile religioase inchinate zeilor, la casatorii si inmormantari. Exista si un imn al Ghee.



RETETA - Preparare Ghee

Ghee-ul se poate prepara din grasimea laptelui de vaca (unt, smantana) sau din grasimea oricarui tip de lapte. Metoda de obtinere presupune prelucrarea termica a grasimii din lapte, asa incat se elimina in intregime apa, cat si anumite componente care nu sunt utile (unele proteine, unele grasimi).

Ramane doar grasimea de cea mai buna calitate a laptelui, purificata, rafinata. Practic, grasimea bruta (unt, smantana) se topeste pe foc si se fierbe pana se elimina componentele mai sus enumerate.

Cel mai simplu pentru noi este sa obtinem ghee din unt, preferabil unt natural, fara sare si aditivi alimentari (firma "Napolact" produce un sortiment de unt fara aditivi, iar firma "Milli" ofera un unt ecologic).

Nu este recomandabil a prepara gheeul din smantana cumparata din comert, intrucat aceasta este prelucrata, iar compozitia ei difera prea mult fata de cea naturala. Eu prefer untul proaspat cumparat de la tarani ( am gasit la piata Bucur Obor ) pentru ca sunt sigura ca nu contine aditivi si nici sare.

 
Untul se pune intr-un vas de inox sau emailat (cu stratul de email intact), pe foc moale. Trebuie amestecat asa incat sa nu se lipeasca de fundul vasului. La inceputul fierberii, cand contine apa multa, va face o spuma bogata, similara cu cea pe care o face laptele atunci cand fierbe.

Pe masura evaporarii apei, aceasta spuma va scadea si va disparea, pentru ca ulterior sa apara un alt fel de spuma, mai putina cantitativ, aerata, cu bule mari.

In acest timp, la un moment dat, in lichidul care fierbe va aparea un precipitat sub forma de picaturi albe. Cand incepe formarea precipitatului, aspectul este ca atunci cand "se taie" maioneza, sau "se branzeste" laptele. Apoi se va produce separarea in doua componente: 
1. precipitatul, care se coaguleaza tot mai mult, constituind "broboane" albe ce plutesc in 
2. untul care se clarifiaza.

 

Pe masura avansarii in procedura, va disparea complet aburul si se va brunifica precipitatul, la suprafata fiind prezenta spuma cu bule mari si care produce un zgomot ca un "forfot". Bulele se observa cum apar in centrul vasului (pe zona aflata chiar deasupra focului) si se aglomereaza catre periferia vasului.

Atunci cand gheeul este complet preparat, el nu mai contine apa, precipitatul este brun (mai inchis sau mai deschis la culoare), maturat, iar spuma se modifica.

Dupa ce untul s-a clarefiat, stingem focul si il lasam 2 minute sa se odihneasca, apoi il strecuram printr-o strecuratoare, in care punem si un tifon in mai multe straturi. Turnam ghee intr-un borcanel, curat si uscat, pe care il inchidem ulterior cu un capac si il depozitam intr-un loc racoros.

Nu e nevoie sa stea in frigider pentru ca daca e preparat cum trebuie acesta rezista cateva luni in camara.



Cum recunoastem ca nu mai este apa in vas?

- se cufunda in lichid o fasie mica de hartie si i se da foc; daca incercam acest lucru la inceputul procedeului, probabil ca nu va lua foc, datorita faptului ca este prea multa apa in lichid; daca facem acest lucru pe parcurs, cand o parte din apa s-a evaporat, hartia imbibata va lua foc, dar va arde cu zgomot, sfaraind, datorita apei care inca este prezenta; atunci cand intreaga apa s-a evaporat din vas, hartia imbibata va arde fara zgomot, fara fum.



Cum recunoastem ca precipitatul s-a maturat?

- luam pentru scurt timp vasul de pe foc, il lasam sa se linisteasca, si urmarim ca precipitatul sa se aseze pe fundul vasului. Trasam apoi cu lingura o dunga pe fundul vasului, prin stratul de precipitat.

- daca precipitatul este maturat, se formeaza o "carare" prin trecerea lingurii, carare prin care se vede fundul vasului.

- daca precipitatul nu este maturat, "cararea" nu se formeaza, precipitatul se reuneste in urma lingurii, incat stratul de precipitat va ramane compact; nu se vede fundul vasului prin stratul de precipitat.


O data cu disparitia apei, spuma care anterior era alcatuita din bule mai mari, devine foarte fina, ca un voal, care formeaza un strat foarte subtire, ce tinde sa acopere intreaga suprafata a lichidului.

Zgomotul produs de fierbere nu mai este grosier, ca un "forfot", ci fin.

Pentru a fi siguri de corectitudinea prepararii si de obtinerea unui ghee de calitate, trebuie sa fie intrunite aceste conditii:

1. apa complet disparuta
2. precipitatul maturat
3. spuma devenita fina si in strat subtire

Daca ... 
Daca se opreste procedura inainte ca acestea sa fie prezente, se va obtine un ghee nematur, care nu are toate proprietatile gheeului matur.

Daca se depaseste aceasta etapa, gheeul incepe sa se arda. Ne putem da seama de acest lucru, pentru ca spuma fina devine foarte abundenta si tinde sa iasa din vas, precipitatul se prinde de fundul vasului si incepe sa se degaje fum. Intr-o prima etapa, cand precipitatul este doar putin prins de fundul vasului, gheeul supramaturat care  rezulta se mai poate utiliza doar pentru uz extern, nu si intern.

Daca se continua procedura mai departe, gheeul se va arde, devenind mai intunecat la culoare si cu gust amar, situatie in care nu mai poate fi folosit nici macar extern; trebuie aruncat.

Dupa ce ati preparat de cateva ori gheeul, veti sti cand este gata doar dupa aspectele vizuale.
Atunci cand am constatat intrunirea semnelor care indica completarea procedurii corecte de preparare a gheeului, se ia de pe foc si se lasa sa se linisteasca.

Precipitatul brun se depune pe fundul vasului, iar lichidul clar de deasupra este gheeul. Ulterior se poate trece lichidul limpede in vas de sticla (sau lut, sau lemn), in care se va pastra. Precipitatul nu se va folosi - se poate imprastia in gradina, ca ingrasamant natural.


Gheeul lichid este limpede, de culoare galbuie, iar dupa ce se solidifica devine galbui-alburiu. Culoarea poate varia in functie de tipul de lapte si de perioada anului (vara este mai galben, iarna este mai alburiu).

In functie de temperatura ambientala, va fi mai moale, chiar fluid vara, iar daca este frig se solidifica, dar pastrandu-si moliciunea caracteristica. Se pastreaza acoperit, spre a-l feri de praf, fara a avea importanta temperatura sau gradul de luminozitate.

Textele Ayurvedice spun ca gheeul corect preparat poate rezista timp de 400 de ani.


Cateva mici detalii de folos:

* Durata prepararii gheeului, din 500 grame unt, este de aproximativ 20 - 30 minute. Daca il preparati la Bain-Marie atunci durata este mai mare, intre 40 - 60 minute.

* Spuma care se formeaza in timpul fierberii nu trebuie neaparat indepartata! Ea este compusa din bule de aer sau vapori de apa din untul aflat in fierbere. Indepartand spuma, se reduce cantitatea finala de ghee si se consuma timp in mod inutil.

* Atentie la vasele de inox cu fundul gros - ele au o inertie termica mai mare decat cele obisnuite, care face ca fierberea sa continue si dupa ce s-a stins focul; din acest motiv, se poate supramatura sau chiar arde gheeul, si dupa ce l-ati luat de pe foc.

* Mai exista si o alta metoda de preparare: pe baie de aburi ( Bain-Marie ). Este corect in ambele moduri, dar cel prezentat mai sus este mult mai rapid. Eu am preferat pe baie de aburi iar untul l-am pus intr-un vas termorezistent de yena.

* In India prepararea se face in cuptor si dureaza in jur de 60 - 70 minute. ( Se incalzeste cuptorul la 300 grade C. Se pune untul intr-un vas termorezistent sau o oala de lut si se da la cuptor. Nu se acopera cu nimic.Se lasă să se clarifice, netulburat, timp de 1 oră. )


In cateva ore de la clarefiere, Ghee se solidifica ca in imaginea de mai sus. Il folosim la prajit, sau in prepararea anumitor mancaruri. Este cu mult superior untului in toate privintele. Eu il folosesc la clatite sau diferite prajituri in loc de unt pentru ca este mai gustos dar si sanatos.

Persoanele care au deja valori crescute ale colesterolului sau sufera de obezitate ar trebui să fie prudente în utilizarea ghee. Aduce prospetime, tinerete, se spune ca opreste imbatranirea. Face pielea frumoasa, moale, supla. Clarifica vocea. Imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta.

Hraneste tesuturile implicate in reproducere. Este foarte util copiilor si batranilor.
Persoanele alergice la proteinele din lapte pot consuma, în general, ghee.


Tratamente cu ghee 

 Anti-colesterol -  Ghee se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului. Contine vitaminele A si D. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95%! Gratie acestor proprietati, desi ghee se obtine din grasime animala, el nu produce colesterol.

Poate fi consumat si de persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. In India, pacientii cardiaci pot sa primeasca cate doua lingurite de ghee la fiecare masa. Este bun pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, in convalescenta dupa interventii chirurgicale, in dependenta de droguri, in afectiuni neurodegenerative.

Alzheimer, Epilepsie, Ateroscleroza - In boli neurologice ghee este util atat in instilatii nazale, cat si in administrare interna (o lingurita la fiecare masa).

Gastrite si ulcere gastro-duodenale -  Se indica consumul de ghee inainte de fiecare masa. Ca dieta speciala terapeutica, mesele pot fi compuse din lapte cu orez, la care se adauga ghee. Un ghee procesat cu radacina de lemn-dulce sau cu radacina de asparagus este cel mai util.

Un astfel de regim poate duce la vindecare in cateva saptamani, dupa care se recomanda administrarea in continuare de ghee, dimineata, pentru inca circa 4 luni, timp in care se revine treptat la alimentatia normala.

Extern pe Piele ( corp, fata, buze) -  ghee ii reda acesteia supletea si prospetimea. Curata ranile si grabeste vindecarea. Se foloseste ghee simplu sau ghee medicinal, cu extracte din diferite plante ori produse apicole. Se prepara felurite creme pe baza de ghee.

 La indemana oricui, iarna, cand pielea poate deveni uscata si crapata, aplicarea de ghee, de mai multe ori pe zi, cu masarea pana la patrunderea lui, va readuce pielea la aspectul normal. Se poate folosi ca balsam de buze.

Tratament vaginal - O aplicatie externa de mare utilitate este cea intravaginala. Efectele sunt de lubrifiere, refacere a mucoasei, hranire si tonifiere a organelor genitale interne, crestere a imunitatii locale.

Psoriazis - Uscaciunea pielii este prezenta si in psoriazis. Uscaciunea poate fi produsa fie de caldura (cum se intampla vara), fie de frig puternic si vant (cum se intampla iarna, pe ger). Se administreaza atat extern, cat si intern.

Un ghee medicinal, cu extracte din anumite plante sau cu propolis, este mai eficient decat cel simplu, iar asocierea altor terapii (remedii orale, masuri generale de viata, terapie cu venin de albine) poate aduce imbunatatiri radicale.


Pentru imbunatatirea vederii sau tratarea unor boli oculare - se  fac bai de ochi cu ghee simplu sau medicinal. Cum baile de ochi sunt mai complicate, acasa, fiecare dintre noi poate, pur si simplu, picura ghee, cate o picatura in fiecare ochi. Imediat dupa instilatie se formeaza pe conjunctiva globului ocular o pelicula grasoasa, care tulbura usor si temporar vederea, pana cand ghee se resoarbe.

Spre a evita aceasta neplacere in perioada activa a zilei, metoda se poate aplica seara, inainte de culcare. Picurarea de ghee se realizeaza foarte usor, desi in mod obisnuit, la temperatura camerei, el se prezinta ca semisolid sau chiar solid, atunci cand mediul ambiant este mai rece.

Se pastreaza o cantitate de ghee intr-un flacon cu picurator. Inainte de administrare, se cufunda intreg flaconul (cu capacul inchis) intr-un vas cu apa calda, unde continutul se va lichefia foarte repede. Se picura in nas sau ochi dupa caz, apoi flaconul se lasa in camera pana la urmatoarea utilizare, cand se repeta procedura.


Cititi mai mult Ghee ( unt clarefiat ) cu aroma de Usturoi  >>

8 comentarii:

  1. Arata delicios! Sper sa reusesc si eu reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este miraculos. Ghee e folosit in India de peste 4000 de ani cu rezultate foarte bune in tratamentul si ameliorarea diverselor boli. Pentru ei este si ceva sacru, pentru ca e folosit in ritualuri. Eu am folosit ca unguent pe niste eczeme care nu se vindecau nici cu pastile nici cu creme preparate in farmacii. Ghee pentru mine a avut efect. Sunt vindecata si multumita ca am scapat de o suferinta chinuitoare si inestetica.

    RăspundețiȘtergere
  3. If some one wants expert view about blogging and site-building afterward i advise him/her to visit this website, Keep up the good work.


    Here is my site :: diet plan

    RăspundețiȘtergere
  4. imi pare rau sa va contrazic dar ghee-ul contine colesterol ca orice grasime obtinuta din lapte, ( cel de camila contine mai putin) si este chiar contraindicat a fi folosit de cei cu probleme cardiovasculare , tocmai datorita colesterolului ridicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se contrazice! In finalul articolului spune ca cei cu valori crescute ale colesterolului, sa-l ocoleasca, iar la recomandari il indica in ateroscleroza!

      Ștergere
  5. "clarefiat" suna bine dar cuvantul a "clarefia " nu apare in DEX

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristina Parjol18 mai 2017 la 13:05

    Au trecut 4 ani de cand folosesc ghee dupa aceasta reteta si pot sa spun ca ma simt minunat. Am avut probleme cu colesterolul ( foarte, foarte mare) si de cand am exclus din alimentatie toate grasimile animale si vegetale existente in comert in afara de ghee, pot sa spun ca mi-a scazut drastic nivelul colesterolului. Inca am valori crescute dar intr-o limita multumitoare fara pericole pentru sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristina Parjol18 mai 2017 la 13:13

    Si apropo de cei cu comentarii critice, noi nu intram pe site sa cautam cuvinte existente in DEX. Nu suntem asa de savanti sa umblam cu DEX-ul dupa noi. Atata timp cat inteleg ce a vrut sa spuna autorul acestui articol si 'a clarefia' este un cuvant des folosit pentru a explica rezultatul retetei, nu pot sa spun decat multumesc de informatie.

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau