07.07.2011

Detergent de Rufe facut in casa

Pentru ca detergentii din comert contin foarte multi produsi chimici ( surfactanti ), majoritatea extrem de daunatori sanatatii, e mai bine sa ne facem propriul nostru produs de spalat, fara prea mari eforturi sau cheltuieli.

Spala bine, miroase frumos si chiar daca nu e foarte natural e mult mai putin nociv decat ce gasim in magazin. Nu contine activatori de inalbire petrochimici, clor,  fosfati.

Deoarece soda de rufe si boraxul dizolva calcarul cu succes nu mai este nevoie de calgon in  masina de spalat.

Am facut testele la detergent folosind spalarea manuala, pentru ca la masina e mult mai usor sa scoti o pata sau sa albesti tesatura.


Extrem de ficient pentru:

- hainele colorate şi albe din bumbac, in, cânepă şi fibre amestecate
- îndepărtează toate petele oxidabile cum ar fi cele de fructe, vin roşu, ceai, cafea, iarbă, sânge etc.
- previne îngălbenirea hainelor albe
- revitalizează hainele îngălbenite


Avantaje:

Prosoapele de bucatarie: muiate de seara in detergent si apa foarte fierbinte, lasate pana dimineata. Ies albe si stralucitoare, petele se curata fara a mai fi nevoie de frecare.

Camasile si bluzele albe de bumbac sau amestec cu sintetic: se lasa tot de seara pana dimineata la muiat in cazul in care sub brat sunt ingalbenite de transpiratie si deodorant. La camasile vechi, cand sunt ude se va observa sub brat o tenta de gri-galbui dar dupa uscare nu se mai observa. Concluzia: camasile si bluzele ies albe si stralucitoare.

Rufele colorate: muiate 2-3 ore, daca nu sunt patate. Culoarea din tesaturi nu iese aproape deloc, deci materialele isi vor pastra culoarea vie si intensa.




Miros: rufele vor avea un miros fin de primavara, nu vor mirosi a sapun de casa asa cum va aduceti aminte de la bunici, tesatura nu este tare sau scortoasa si stand cateva zile in sifonier nu vor mirosi urat ( asa cum am citit pe nu stiu unde comentarii ). E foarte important cum prepari detergentul, respectand reteta si instructiunile nu apar surprize neplacute.

Am testat "nefolosirea" balsamului dupa spalare si pot spune ca sunt multumita. Bluzele mele aveau un miros fin de primavara iar tesatura era moale. Deci se poate renunta cu succes la balsam.

Cost aproximativ pentru 1 kg detergent: intre 12,00 ron si maxim 14,20 ron depinde de unde cumpara fiecare ingredientele.
Detergentul este compact si se foloseste mai putin de jumatate decat cantitatea pe care o folosim, cu un detergent obisnuit. Comparatia este cu Ariel pentru ca nu am mai spalat niciodata cu alti detergenti si nu cunosc puterea de spalare sau costurile.

Prepararea detergentului se face cu manusi si masca la gura! Capacul de la blender sa fie bine fixat pentru a nu sari accidental. Dupa mixarea subtantelor asteptati sa se linisteasca praful inainte de a scoate capacul.

Si da... boraxul este periculos! Boraxul ajuns în contact cu pielea sau ochii, precum și prin inspirare a prafului de borax produce inflamații. Ajuns prin înghițire în tractusul digestiv irită mucoasa, cantitățile mai mari fiind mortale.


Ingrediente detergent de rufe:

- 400 grame sapun de rufe dat pe razatoarea mica *
- 200 grame soda de rufe**
- 200 grame borax  ( daca aveti apa mai dura atunci va fi nevoie sa mai adaugati inca 50 - 100 grame borax )
- 10 picaturi ulei esential de lavanda si liliac

Se mai poate adauga 50 - 100 grame percarbonat de sodiu care ajuta la dizolvarea petelor persistente de orice natura. Este ecologic si 100% biodegradabil. Albeste tesaturile albe si dezinfecteaza, iar rufele colorate isi pastreaza culorile stralucitoare.  Percarbonatul de sodiu  este activ incepand cu 40°C,  maxim  pana la 50-60 °C. Se poate folosi si cu apa doar la 30  °C, dar se lasa rufele la muiat de seara si se spala a doua zi. Valabil si pentru spalarea manuala si pentru cea automata.

* Daca nu aveti sapun de rufe homemade, puteti sa-l inlocuiti fara probleme cu sapunul de rufe din comert. Eu am facut probe cu un sapun din kaufland. Are 200 grame si costa 1,19 ron. Nu este nici o diferenta, detergetul obtinut va spala la fel de bine. ( doar ca e mai putin natural )

**Soda de rufe - sau carbonatul de sodiu este cunoscută și utilizată din timpul Egiptului antic fiind folosită la prepararea mumiilor, ca și mai târiziu la fabricarea sticlei.
Soda este utilizată în:
Industria sticlei soda este una din materiile prime folosite la producerea sticlei
Industria chimică, în albire, industria coloranților, ca și în tăbăcirea pieilor
Industria producerii detergenților și dezinfectanților
Industria metalurgică, pentru îndepărtarea sulfului din fier
Industria hârtiei, importat la curățire și neutralizarea acidității și la albirea hârtiei

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org  >>


Mod de preparare:

Se amesteca intr-un vas sapunul ras cu soda si cu boraxul, dupa care se pune compozitia intr-un blender care accepta mixarea prafurilor. Daca puneti intr-un blender pentru lichide sar putea sa ramaneti fara el.

Este necesara amestecarea in blender pentru ca sapunul sa se faca pulbere. In acest fel soda si boraxul vor face masa mai buna cu sapunul. Daca nu o sa aveti surpriza ca rufele sa nu se curete foarte bine, chiar sa ramana patate. Nu mai spun de masina de spalat, care va munci din greu sa dizolve bucatile de sapun.

La sfarsit se adauga uleiul esential. Nu depasiti cantitatea pentru ca puterea detergentului nu este asa de mare incat sa absoarba excesul de ulei, iar rufele se vor pata.

O alta problema importanta este sapunul !

Nu confundati sapunul de rufe cu cel pentru piele. Cel folosit la detergent trebuie sa fie fara parfum, sa aiba duritate si putere de spalare mare si cat mai putin emolient. Daca e bun pentru piele nu inseamna ca spala si rufele bine sau ca le face mai moi. Dimpotriva, acestea vor iesi patate, cele albe vor avea o nuanta galben-pamantie, iar dupa uscare vor avea un miros groaznic.

Mod de folosire:

Dupa preparare se lasa 1 zi pentru sinergizare, apoi se poate folosi cu succes atat pentru rufe albe cat si pentru cele colorate. La o masina de rufe pentru spalare usoara se foloseste 1 lingura plina de detergent, iar pentru rufe mai murdare se dubleaza cantitatea.

Pentru spalarea manuala se recomanda o temperatura mai ridicata a apei sau lasarea peste noapte a rufelor la inmuiat. Pentru 10 litri de apa este de ajuns 1 lingura plina de detergent. Sau mai simplu injumatatiti cantitatea de detergent folosita de obicei.



Va rog daca aveti sugestii sau propuneri scrieti-mi un mesaj! Sau poate o alta reteta folosita cu succes...


Raspuns la unele comentarii:


Nu este acelasi lucru bicarbonatul de sodiu cu boraxul. Dar pentru dedurizarea apei se poate adauga si bicarbonat.

Boraxul este utilizat la producerea săpunurilor, dedurizarea apei, la producerea detergenților. De asemenea este utilizat la producerea dezinfectanților, insecticidelor, produse pentru curățire și albire.

Nu confundati Boraxul cu Acidul boric! Acidul  boric se obtine prin reactia boraxului in amestec cu acid sulfuric.

Soda de rufe( carbonat de sodiu ) este o substanta total diferita de soda caustica ( hidroxid de sodiu, popular lesie ).

Soda de rufe este folosita la albirea tesaturilor, in industria producerii detergenților și dezinfectanților.

Blenderul - se poate folosi blenderul  utilizat la prepararea mancarurilor fara nici o problema; subtantele folosite la prepararea detergentului sunt pentru curatare si dezinfectare. Deci cand preparam detergentul curatam blenderul...dupa prepararea prafului clatim foarte bine cu apa rece vasul.



56 de comentarii:

  1. Interesanta reteta! Dar unde se poate gasi borax?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-a adus cineva din Iasi. Dar se poate face comanda pe un site si ajunge prin curier. Am inteles ca se gaseste si in Bucuresti la magazine de metalo-chimice dar nu stiu exact unde.
    Ekilibrum.ro se numeste site-ul unde poti comanda si este cu sediul in Iasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut detergentul exact dupa reteta. E super fain! Aveam o problema cu prosoapele albe care capatasera o tenta pamantie iar unde se stergea ala micu ramaneau urme care nu ieseau nici la masina.Le-am lasat la muiat de seara si dimineata erau curate luna... Nici nu mai imi venea sa bag masina in functiune... Ms.

    RăspundețiȘtergere
  4. Extraordinar de bine spala, eu l-am facut si nu l-am mai lasat o zi pentru sinergizare. Nu am avut rabdare...dar sa stii ca spala excelent mai ales prosoapele de bucatarie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta reteta si modul de preparare. Eu am facut candva un detergent cu o reteta de pe net. Dar sapunul ras era amestecat doar cu prafurile. Din cauza asta rufele ieseau patate iar cele albe isi schimbasera culoarea din alb in gri si am renuntat la al mai folosi. Nu mi-a dat in gand sa folosesc un blender...

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari! Arata super comercial... Daca e si la fel de eficient iti dau 10 cu plus. Eu spal manual si chiar as avea nevoie de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Extraordinar ce citesc pe acest blog1 Nu stiam ca se pot face atatea acasa fara sa mai apelezi la toate chimicalele din comert...Felicitari CodulRosu, am gasit o multime de informatii pe acest blog...

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu credeam ca se poate face si acasa detergent de rufe. Pe zi ce trece tot mai invat cate ceva nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Marieta, Galati30 iulie 2011 la 15:09

    Ms.
    Am facut reteta si sunt foarte incantata de cum albeste camasile.

    RăspundețiȘtergere
  10. cum arata acel blender care accepta mixarea prafurilor?
    Cel de la robotul de bucatarie este ok?sau e nevoie de un blender vertical?tu de care ai folosit?

    RăspundețiȘtergere
  11. cum arata acel blender care accepta mixarea prafurilor?
    Cel de la robotul de bucatarie este ok?sau e nevoie de un blender vertical?tu de care ai folosit? doresc raspuns pe ioana_rox_dr@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest tip de blender folosesc eu: Blender Philips HR2094/00
      Imagine link: http://www.magazinultau.ro/Blender%20Philips%20HR2094/00-p-24297.html

      Important este ca paletele sa fie ascutite ( gen cutit ) pentru ca sapunul sa fie facut praf nu fulgi. In felul acesta nu va lasa urme albe pe haine.

      Ștergere
    2. camasile ingalbenite de clor se mai albesc cu ceva?

      Ștergere
    3. Se lasa camasile peste noapte in Percarbonat de sodiu sau OxiClean, dupa care se clatesc cu 1/2 cana otet alb la 5 litri de apa.
      Se usuca afara in bataia soarelui deoarece razele ultraviolete ajuta la albirea tesaturilor.

      Percarbonat de sodiu si OxiClean se gaseste in magazinele naturiste unde au si detergenti.

      Ștergere
  12. E foarte interesant subiectul. Ma intreb daca inmuiem sapunul si amestecam toate ingredientele cu apa ar iesi un detergent de rufe lichid? Adica amestecul ramane stabil si isi pastreaza calitatile de curatire in timp?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da se poate. Sapunul facut praf se topeste in apa calda amestecand incet cu o lingura de lemn, apoi adaugam soda de rufe. Dupa ce sau topit complet se ia de pe foc si se adauga pe rand restul de ingrediente. Nu se foloseste mixer pentru a nu crea spuma.
      Este important ca sapunul sa fie facut praf, pentru ca in contact cu apa si rufele sa se topeasca imediat. Daca e dat doar pe razatoarea fina nu se va topi foarte repede si vor ramane pete albe pe rufele colorate.
      Eu nu fac lichid pentru ca nu imi place consistenta si culoarea. E putin galbui-transparent si arata ca o pasta gelatinoasa, lipicioasa...

      Ștergere
    2. salut, ma intreb daca trebuie un blender separat doar pt amestecarea prafurilor astea sau acel blender poate fi folosit si pt alte lucruri in bucatarie..merci

      Ștergere
  13. Banuiesc ca soda la care va referiti este cea caustica. Nu creeaza probleme masinii de spalat la contactul cu apa?
    multumesc pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In nici un caz soda caustica!!!! Am scris "soda de rufe"( in magazin se gaseste exact sub aceasta denumire). E un ingredient total diferit. Soda caustica arde in contactul cu pielea.

      Ștergere
  14. Tocmai am descoperit blogul tau si imi place foarte mult! Foarte multe idei si retete ! Iti multumesc. Eu folosesc o reteta de spalat rudele din soda de rufe si 'petale' de sapun de Marseille. Insama gandeam de ceva vreme sa folosesc sapun facut demine ( din cocos 100%). reteta ta e insa is mai completa si abia astept sa o incerc.
    Natalia
    http://mijnzeep.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesante informatii! Totusi, as avea rugamintea sa precizati de unde se poate achizitiona boraxul! Precizez ca sunt din Iasi! Va multumsc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vand BORAX la kg, minim 2kg la pretul de 30RON/kg.
      Tel 0755403569

      Ștergere
  16. Buna. Sunt incantyata de reteta asta o sa o incerc, dar ma intrebam daca in ecuatia asta ar putea fi introduse nucile de sapun. Voi reveni cu o recenzie dupa ce il fac si il folosesc. Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  17. daca nu pui borax este ok? sau daca pui soda caustica este ok?

    RăspundețiȘtergere
  18. kiki este numele dar nu am reusit sa scriu , nu stiu de ce ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Multa lume vorbeste despre percarbonatul de sodiu, dar unde Doamne se gaseste si sub ce denumire?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua!am sapun de casa de la mama,e bun?

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna, este foarte interesanta metoda de a obtine un detergent bio. Eu colaborez cu o firma producatoare de detergenti din Spania si oamenii acestia doresc sa deschida cat mai multe fabricute in Romania, un fel de mici producatori indeoendenti. Ideea este sa poti produce detergenti bio si sa fi propriul tau sef, apoi ei te ajuta cu tehnologia si cu procesul tehnologic. Poate te intereseaza asa ceva...
    O zi buna, Adrian.
    adi_alice@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna, este foarte interesanta metoda de a obtine un detergent bio. Eu colaborez cu o firma producatoare de detergenti din Spania si oamenii acestia doresc sa deschida cat mai multe fabricute in Romania, un fel de mici producatori indeoendenti. Ideea este sa poti produce detergenti bio si sa fi propriul tau sef, apoi ei te ajuta cu tehnologia si cu procesul tehnologic. Poate te intereseaza asa ceva...
    O zi buna, Adrian.
    adi_alice@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-ne mai multe amanunte despre aceasta tehnologie, daca poti. Si despre colaborarea cu acesta firma, se face in anumite conditii? Multumesc pentru raspuns.

      Ștergere
  23. eu am cumparat Borax de la SFERA CHIMICALAS tel.0749151507, la sac de 25 Kg.
    In afara de detergent pentru rufe are o serie de intrebuintari in gospodarie si ingrijire a corpului.
    Sper sa va fie de folos informatia mea (furnizorul este din Bucuresti)

    RăspundețiȘtergere
  24. Felicitari pentru retetele detaliate si intentia de a-i orienta si pe ceilalti catre lucrurile naturale. De unde pot cumpara borax? Dar percarbonat de sodiu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vand BORAX la kg, minim 2kg la pretul de 30RON/kg.
      Tel 0755403569

      Ștergere
  25. Daca folosesc sapun facut de bunica ce contine deja soda,mai e nevoie de soda de rufe pe langa,totusi?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, in sapunul facut de bunica ta nu ar trebui sa mai existe soda pt. ca intr-un sapun corect facut soda reactioneaza in totalitate cu grasimile care au fost adaugate la inceput, altfel e foarte grav pt. ca soda nereactionata ti-ar arde pielea. Soda de rufe nu este acelasi lucru cu soda pt. prepararea sapunurilor.
      Succes!

      Ștergere
    2. Soda folosita la fabricarea sapunului e soda caustica (hidroxid de sodiu). Soda de rufe e carbonat de sodiu. Sunt substante complet diferite.

      Ștergere
  26. in loc de borax se poate folosi bicarbonatul de sodiu ? (in cantitate egala)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vand BORAX la kg, minim 2kg la pretul de 30RON/kg.
      Tel 0755403569

      Ștergere
    2. nu are nici o legatura bicarbonatul cu boraxul, lucruri diferite...

      Ștergere
  27. sunt curios daca in loc de blender pot folosi o rasnita de cafea pt a macina prafurile respective..momentan nu am nici blender nici rasnita dar rasnita este mai ieftina :)

    RăspundețiȘtergere
  28. mi-ar placea sa stiu ce parere aveti despre formula asta:
    "
    pt aproximativ 5l de detergent: se amesteca sapunul ras/dat prin razatoare mica (80g) cu 1L de apa si se incalzeste compozitia pana cand se topeste complet sapunul.
    Separat se pun 4L de apa si se amesteca cu Soda calcinata / de rufe (80g) si bicarbonat de sodiu (40g), fierbandu-s totul pana se dizolva complet cele 2 ingrediente. Apoi punem aici sapunul topit si amestecam iarasi bine. Lasam produsul final peste noapte.
    A doua zi mai amestecam o data si punem continutul rezultat in bidoane/recipiente cu capac.
    Se foloseste aproximativ 80ml de detergent la o incarcatura de 5Kg si 1,5 linguri de otet alb (vreo 23ml, aciditate 9%) sau vreo 50ml otet de mere (aciditate 5%) la fiecare spalare
    optional: Uleiul esential (ptr miros) se poate pune tot in compartimentul de balsam (maximum 5 picaturi la fiecare spalare)

    "
    cantitatile de sapun,sosa,bicarbonat, dozajul de 80ml detergent la 1 spalare nshu daca sunt ok sau trebuie mai mult dar ma gandesc sa le las asa si sa observ dupa spalare hainele cum sunt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E buna si varianta asta pentru cine doreste un detergent lichid. Dar mare atentie la inhalarea aburilor toxici. Ar trebui o masca speciala.

      Ștergere
  29. :) Reteta ati preluat-o cumva de aici? http://crystalandcomp.com/2013/09/being-thrifty-how-to-make-homemade-laundry-detergent/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca e preluata de nicaieri, se vede dupa cum e prezentata.Uita-te si la date ca difera, cea de pe site-ul tau e din 2013 iar de pe acest site e din 2011. Cand detaliile sunt putine atunci se cunoaste ca e copiat!

      Ștergere
  30. Sapunul nu va face spuma prea multa in masina de spalat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut eu reteta si spala nemaipomenit, Spuma foarte putina!

      Ștergere
    2. imi puteti spune unde ati gasit borax si percarbonat de sodiu?

      Ștergere
  31. cred ca e 5-a oara cand incerc sa postez un comentariu aici.
    pot inlocui boraxul cu bicarbonatul de sodiu ? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna ziua! imi puteti spune de unde pot cumpara borax si percarbonat de sodiu? sunt din cluj-napoca si de cateva zile sunt in cautare fara nici un rezultat.Mi-as dori sa incerc acest detergent dar imi lipsesc ingredientele.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua la noi www.naturallhome.ro găsiți toate ingredientele (soda de spălat, borax, percarbonat de sodiu, praf de săpun, bicarbonat de sodiu...)și rețete pentru un detergent ecologic.

    RăspundețiȘtergere
  34. Si eu folosesc ceva similar, ma costa 14 lei pe kg si l-am folosit doar in masina automata. Daca vreti va pot da mai multe informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna !
      Eu as dori mai multe informatii, daca se poate.

      Ștergere
  35. Pentru amestecul de pulberi am folosit un blender Selecline luat ieri din Auchan cu 68 de lei, cel mai ieftin si are motor de 400W (fata de Philips care are 300W si e de 3 ori mai scump), e foarte bun, nu trebuie incarcat insa cu toata cantitatea, doar jumatate, ca sa protejez motorul, am facut in doua ture, a iesit un detergent foarte fin si bun. Soda de rufe tot din Auchan am luat. Borax am gasit pe net, dar scump, am dat 30 lei pe 500 grame, intre timp am comandat un sac de 25kg la Kynita SRL, apoi am vazut ca au si la Stera Chemicals la Jilava langa Bucuresti. Folosesc borax si la facut sapun cam 1-2% si se simte, e antiacneic si face sapunul mai fin, nu il lasa sa se usuce

    RăspundețiȘtergere
  36. Paul - Buna ziua tuturor,
    Recomand cu incredere detergentul de rufe bio SA8 Premium sau alte produse bio de la amway.ro precum detergentul pentru bebelusi SA8 BABY sau LOC - lichid organic de curatare. Le folosesc din 2007 si nu am avut niciodata probleme cu ele, ba din contra, in present din ce in ce mai multi oameni care au avut sau au iritatii de piele ma contacteaza ca sa ma intrebe cum pot cumpara.
    Poate ca cei interesati ma pot contacta pentru mai multe detalii pe : bio.detergent@yahoo.com sau la tel 0734309475, deoarece produsele nu se pot cumpara direct de pe site ci indrumati de un consumator direct.
    Deasemeni avantajul mare al achizitionarii produselor direct de la producator este ca daca nu iti plac - adica nu fac ceea ce spune ca fac pe site - le poti returna, chiar daca ai folosit si un sfert din produs si iti sunt dati banii inapoi integral. Adica merita sa incerci un produs fara riscul de a pierde banii datorita politicii lor de "Garantie pe satisfactie". Cati dintre producatorii actuali de detergent fac asta?
    Incercati si convingeti-va singuri ca sunt printre cele mai bune produse cu care tu si familia ta sunteti in sigutanta.

    RăspundețiȘtergere
  37. Dacă proprietarul blogului e pe fază, să șteargă mizeria asta de reclamă la ieimwiey de mai sus, că nu ăsta era subiectul postării.

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau