10.09.2010

Poftele Alimentare

Ce ascund poftele alimentare?
Poftele subite de a manca anumite alimente merita sa fie luate in considerare! Asta pentru ca ele reflecta necesitatile nutritionale ale organismului.
Pofta de dulce sarat, acru sau amar ascunde mesajele de disperare pe care încearcă organismul să le trimită.
De aceea, este bine să ţineţi cont de poftele pe care le aveţi, căci satisfacerea lor poate însemna şi menţinerea stării de sănătate.



Cand va este pofta de...
Carne
Jinduiti dupa o friptura? O faceti poate pentru gustul ei placut,dar asemenea pornire arzatoare este si rezultatul unui deficit de proteine generat, mai ales, de eforturi fizice si intelectuale mari, care, sestie, necesita un nivel ridicat de aminoacizi esentiali. Este vorba side abuz de dulciuri (acestea oxideaza mare parte din proteine), de stressi consum de alimente toxice, din aceleasi motive. La fel de bine poatefi vorba si de unele boli (hepatite, anemii, hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, tuberculoza) care perturba sinteza albuminelor.


Grasimi saturate (unt, slanina, margarina, smantana, frisca)
Fara discutie ca deficitul de acizi grasi determina aceasta ravnire, insasi unele boli: hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, anemii,tuberculoza. La fel, este dovedit ca si tratamentul cu unele medicamente(Penicilina, Tetraciclina, Tiroxina, Tiroida, Heparina, Vitamina PP)provoaca aceeasi dorinta.


Grasimi nesaturate (alune, nuci, migdale, fistic, seminte de floareasoarelui, de dovleac si alte oleaginoase)
In afara placerii create de consumul acestora, sunt de incriminat, credem, si unele afectiuni generate de carenta acizilor grasi nesaturati (boli cardio sau cerebrovasculare, hipercolesterolemie, hipertiroidie, insuficienta corticosuprarenala). Trebuie acuzat, de asemenea si consumul excesiv de grasimi saturate, a caror buna metabolizare presupune prezenta celor dintai.


Dulciuri
Dau iama prin camara cu borcane de dulceata sau prin cofetarii in primul rand hipoglicemicii, ca urmare a deficitului de carbohidrati provocat,de regula, de eforturi fizice intense, diaree, febra si consumul excesivde grasimi. Unele boli (tumori de pancreas, insuficienta tiroidiana,hipercorticism, splenopatii) si tratamentul cu unele medicamente(corticosteroizi, Vitamina A + D2, Tiroxina, Penicilina, Tetraciclina)au acelasi efect. Pare paradoxal, dar hiperglicemicii si diabeticii audorinte asemanatoare, deoarece organismul lor nu poate utiliza surplusulde glucoza din sange.


Legume si fructe crude (rosii, morcovi, ridichi, varza, gulii, mere,pere, caise, piersici, prune, portocale, mandarine, papaia, kiwi,rodii)
Mai mult ca sigur este vorba de o lipsa de enzime provocatade consumul excesiv al alimetelor preparate termic (caldura, se stie,distruge enzimele) si de abuzul de grasimi, carne si dulciuri pentru degradarea carora este nevoie de enzimele din legumele si fructele crude. Consumul de alcool, cafea, droguri genereaza aceleasi dorinte,deoarece legumele si fructele crude sunt dusmani redutabili ai radicalilor liberi produsi in exces datorita acestor agenti toxici.


Lapte si branzeturi
Cu certitudine este vorba de un deficit de calciu,ca urmare a consumului excesiv de oxalati (cacao, ciocolata, spanac,stevie, macris), care distrug calciul din alimente si plasma. Poate fivorba insa si de unele boli cum sunt osteoperoza, insuficienta tiroidianasi paratiroidiana, hipercorticismul, insuficienta renala, ciroza hepaticacare necesita aport crescut de calciu. Cerinta de lapte si branzeturi poate fi si simptomul unui nivel scazut de triptofan si lisina din organism, aminoacizi care se gasesc mai ales in alimente. Diminuareaunor asemenea aminoacizi este reclamata, mai ales, de afectiuni aleglandei pineale (epifiza), insomnii, nevroze si stres.


Drojdie de bere
Daca atunci cand bunica sau soacra prepara cozonacii,ne repezim pofticiosi la pachetul de drojdie, nu exista nici o indoiala ca ne lipseste din organism o mare parte din vitaminele B, care se gasesc in special in acest produs. Asemenea cerinte denunta insa si unele boli: astenie, nevroze, anemii, hipercolesterolemie, afectiuni cardio saucerebrovasculare, care reclama un surplus din acest complex vitaminic.


Sare
Dorinta de a manca sare apare la carenta sodiului din organism,provocata mai ales de transpiratii excesive, diaree, tratament cudiuretice, consum excesiv de carbohidrati, dar este si semnul unor boli: inflamatii renale, insuficienta tiroidiana, hipercorticism, hipertensiune arteriala, obezitate. Este poate printre putinele pofte care nu trebuie satisfacute in totalitate, deoarece sarea agraveaza chiar bolile pe care le reclama.


Banane si pepene galben
Aceste fructe sunt jinduite mai ales de cei cudeficit de potasiu provocat, de regula, de aceleasi cauze ca si carentade sodiu. Cerintele de potasiu trebuie insa satisfacute, deoarece pot duce la afectiuni cardiace, astenie, anemii si alte asemenea boli.


Verdeturi (spanac, stevie, urzici, patrunjel verde, laptuci)

Asemenea pofte apar mai ales primavara dupa o iarna in care, de obicei, am dus lipsa de verdeturi si, in consecinta, de vitaminele si mineralele continute de ele (B2, B5, B9, K si respectiv magneziu, mangan, fier,potasiu). Acestea tonifica organismul, stimuleaza hematopoieza (nu zadarnic se spune ca primenesc sangele), reechilibreaza metabolismul si intaresc sistemul imunitar.

Alimente acre
(otet, lamai, muraturi, bors) 

Ele potolesc in primul rand greata provocata, in general, de deficite enzematice, consum excesiv de alcool si grasimi, dischinezie biliara, sarcina, indigestiisi tratament cu antiacide. Dar pofta de acrituri anunta si unele boli: gastrite hipoacide, hepatite, colecistite, hipertiroidie, insuficienta corticosuprarenala.

Produse amare (grapefruit, laptuca, anghinare, aloe, pelin)

Potrivit medicinei chinezesti, oricat ar parea de ciudat, asemenea pofte sunt provocate mai ales, de bolile cardiovasculare. Concluzia aceasta a fost,de fapt, confirmata de medicina clasica. Explicatia consta in faptul ca alimentele amare sunt un puternic depurativ, care curata sangele de excesul de colesterol, toxine si, in general, de tot ce ingreuneaza circulatia sanguina si functionarea inimii.

Condimente iuti (ardei iute, piper, curyy, hrean)

Tot medicina chinezeasca ne spune ca ravnirea acestora este un semn al afectiunilor pulmonare, chiar daca lucrul acesta pare neverosimil. Fenomenul se explica prin deficitul de oxigen din tesuturi indus de reducerea capacitatii functionale a plamanilor bolnavi. Condimentele iuti activeaza circulatia sanguina si, in consecinta, aportul de oxigen. Poate fi vorba si de insuficienta cardiaca sau ischemica cerebrala, pentru a caror ameliorare organismul cere asemenea produse din acelasi motive.

Ciocolata si cacao
Le dorim mai des pentru ca ne invioreaza datorita continutului in cofeina (100 g. ciocolata au circa 5 mg. de cofeina),dar este foarte posibil sa le jinduim si datorita consumului excesiv de calciu, organismul nostru solicitand oxalatii (100 g de ciocolata continpeste 500 mg. de acid oxalic) pentru a contrabalansa hipercalcemia.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau