28.08.2011

Servetele umede cu miros de trandafir si lavanda

Servetele umede pentru copii ( bebelusi ), folosite pe post de hartie igienica, ca servetele demachiante, pentru curatul mainilor, stergerea prafului, etc.

Sunt umectate cu solutie naturala fara conservanti si chimicale. Biodegradabile, nu irita pielea, sunt usor de facut iar dupa folosire pielea ramane hidratata, fina, catifelata si placut parfumata.

Servetelele mai pot fi folosite in multe alte probleme ca cele de sanatate si pentru a reda buna dispozitie:

- stergerea sau tamponarea ranilor adaugand ulei esential de bergamota, lavanda, benzoin, tea tree, tamaie.
- atenuarea durerilor date de arsuri cu ulei de  musetel (Roman) , eucalipt , levantica.
- atenuarea cicatricelor lasate de acnee adaugand ulei de helichrysum , iasomie , neroli , petitgrain , lemn de santal.
- in caz de sangerari nazale, tamponarea cu un servetel umed ce contine: chiparos , levantica sau lamaie.
- daca aveti o migrena sau nevralgie tamponati fruntea si tamplele cu un servetel ce contine ulei esential de: musetel (Roman), lavanda, menta, rozmarin, benzoin, piper negru, musetel, salvie , geranium, grapefruit, melisa.
- pentru reimprospatarea memoriei tamponativa fata sau mirositi un servetel cu ulei esential de busuioc sau rozmarin.
- daca sunteti irascibil(a) si vreti sa va calmati folositi: benzoin, musetel (Roman), salvie, geranium, lavanda, neroli, lemn de santal.
- in caz de insomnie va ajuta uleiul esential de musetel (Roman), lavandă, salvie, neroli, petitgrain, lemn de santal.
- pentru a tine la distanta insectele: lemn de cedru, citronella, eucalipt, levantica, menta, lemn de santal.
- daca aveti probleme cu transpiratia picioarelor stergeti-le cu un servetel cu: chiparos, salvie, geranium, menta.
- in epuizare, lipsa de energie mirositi sau stergeti-va fata, gatul si mainile cu un servetel in care ati pus: busuioc, grapefruit, lamaie, portocala, rozmarin, mandarine , ylang-ylang, salvie.
- daca nu aveti la dispozitie un deodorant puteti folosi cu succes servetele cu ulei esential de: benzoin, bergamota, citronella, salvie, coriandru, chiparos, geranium, levantica, lemongrass, smirna, pin, lemn de trandafir.



Ingrediente necesare:

- 1 tub de servetele ( prosoape ) de bucatarie albe, in cel putin 2 straturi ( nu folositi cu desene sau colorate pentru ca iese vopseaua, si este toxica )
- sapun de casa de marimea unei nuci dat pe razatoarea mica ( se poate folosi orice alt sapun aveti la dispozitie, solid sau lichid, sampon sau gel de dus, important e sa fie cat mai natural fara chimicale )
- 350 ml apa plata sau distilata
- 1 lingurita de glicerina vegetala ( se poate si fara )
- 2-4 lingurite ulei de cocos fractionat ( daca folositi alt tip de ulei aveti nevoie de conservant )
- 10 - 20 picaturi ulei esential de trandafir si lavanda ( se poate inlocui cu orice ulei esential preferati, sau deloc ).

Mod de pregatire:

Se amesteca sapunul ras cu 50 ml apa si se mixeaza pana la topirea totala a sapunului. Se adauga pe rand : glicerina, uleiul de cocos, restul de apa si la sfarsit uleiurile esentiale. Se mixeaza bine dupa care se toarna compozitia  peste servetelele puse intr-o cutie de plastic unele peste altele. Fiecare dupa cum doreste: poate sa le taie in doua, sa le impatureasca, in functie de cum le va folosi.
Se lasa cateva ore pana se umecteaza uniform, apoi se pot intrebuinta.

Daca servetele sunt destinate demachierii trebuie sa fiti atente la uleiul esential. Nu depasiti 10 picaturi. Se poate folosi: lavanda, garanium, trandafir, mosc alb, ambra. Dar depinde si de piele. Testati prima data lichidul obtinut pe fata sub barbie si daca in 1 -2 ore nu apare nici o iritatie sau mancarime inseamna ca poate fi folosit fara probleme.

Pentru a controla solutia rezultata introduceti o mana curata in ea si ungeti-va pe maini. Lasati sa se usuce apoi  in functie de rezultat, daca nu va multumeste ceva, mai adaugati ingrediente ( ulei de transport sau ulei esential ).

Cantitatea de glicerina vegetala nu trebuie depasita pentru ca poate produce uscarea pielii.

Uleiul de cocos fractionat se poate inlocui cu alte tipuri de ulei cum ar fi: ulei de galbenele, ulei de masline, ulei de migdale, ulei de catina, etc. In acest caz va fi nevoie de adaugarea unui conservant vegetal sau ulei de sambure de grapefruit.
Uleiul de cocos fractionat este cel mai bun pentru ca nu rancezeste foarte usor in amestec cu alte ingrediente si isi pastreaza calitatile pentru o perioada mare de timp fara a fi necesara conservarea. Celelalte uleiuri sunt foarte sensibile in amestec cu apa si in contact cu aerul. In timp capata un miros de ranced schimbandu-si mirosul si consistenta daca nu sunt conservate adecvat.




Uleiuri esentiale ce pot sau nu pot fi folosite

Bebelusi, pana intr-un an - 1 picatura ulei esential de lavanda sau  trandafir la 2 lingurite ulei de transport. Nu se utilizeaza alte uleiuri esentiale.

Intre 1 - 12 ani - se utilizeaza 2 picaturi lavanda sau trandafir la 2 lingurite ulei de transport. Evitati uleiurile esentiale din: fenicul, ienupar, nucsoara.

Sarcina - 1 picatura de ulei esential la 2 lingurite ulei de transport . Nu folositi uleiul de musetel roman sau de trandafir in primele 3- 4 luni de sarcina.

De evitat pe toata perioada sarcinii uleiurile esentiale din: citronella, patchouli, rozmarin, menta creata ( spearmint ), scortisoara, mir, salvie, usturoi, fenicul dulce, maghiran, oregano, dafin, molid negru, cimbru ( chemotip de linalool ).

Principii active ale uleiurilor esentiale de care va puteti folosi 

Antiseptice: busuioc, bergamotă, piper negru, camfor, lemn de cedru, scorţişoară, cuişoare, brad, tamaie, levantica, lamaie, nucsoara, patrunjel, trandafir, lemn de santal.

Bactericide: busuioc, usturoi, imortelă, levantica, lamaie, lemongrass, tei, smirna, neroli, trandafir, lemn de trandafir, tea tree.

Cicatrizante: bergamota, cuişoare, chiparos, eucalipt, tamaie, geranium, isop, ienupar, lavanda, rozmarin, tea tree.

Decongestionante: eucalipt, usturoi, lavanda, menta, pin.

Dezinfectante: chimen, cuişoare, ienupăr, tei, smirna, pin.

Energizante: busuioc, grapefruit, lamaie, portocala, rozmarin.

Relaxante: benzoin, garoafa, salvie, geranium, lavanda, neroli, lemn de santal, ylang-ylang.


Mai multe retete de servetele umede >>



Constatari personale - Bulina neagra!!

Am facut o verificare a servetelelor umede pe care le folosesc ( credeam ca sunt cele mai bune, mai ales ca sunt concepute pentru copii ) si am constatat ca au in compozitie foarte multe ingrediente nocive. Nu am fost deloc multumita de ceea ce am gasit in ele asa ca am hotarat sa-mi fac propriile servetele umede pe care sa le pot folosi fara probleme.


Lista ingredientelor nocive din servetelele umede pentru copii:

Sodium citrate - este o sare de sodiu a acidului citric, mentine sub control pH-ul, are proprietati conservante si antioxidante. Se foloseste si ca pesticid pentru combaterea daunatorilor.

- inhibator acut extrem de toxic, cunoscut cancerigen si poluant. Afecteaza sistemul endocrin, responsabil de  reproducere.

Phenoxiethanol ( Sinonime: Dowanol, Arosol, Emery 6705, Phenoxetol, Phenoxyethyl alcohol, Glycol monophenyl ether, Beta-hydroxyethyl phenyl ether, Rose ether ) - folosit în chimia organică ca un eter glicol care actioneaza ca un solvent. Se foloseste in antiseptice, insectifuge, răşini, vopsele, cerneluri şi o varietate de produse farmaceutice si bineinteles in foarte multe produse cosmetice.  Exista in doua variante: sintetic, obtinut din gudron de carbune si natural, obtinut  din grapefruit.

Poate cauza dermatite. Actioneaza impreuna cu parabenii. Foarte controversat, suspectat ca nu lasa pielea sa respire si este toxic pentru aparatul genital.

Testele pe animale au demonstrat efecte toxice asupra creierului si sistemului nervos, dar si asupra sistemului reproductiv.


Sodium Benzoate ( Sinonime: benzoat de sodiu, acid benzoic, benzoic acid ) - se gaseste in mod natural in mere, prune si afine. Este folosit ca si conservant in bauturi racoritoare si in foarte multe cosmetice Bio organice.

In combinatie cu acid ascorbic sau vitamina C devine cancerigen.

Poate provoca eruptii cutanate, greata, varsaturi, dureri de stomac, iritatii usoare in gat si tuse. Distruge creierul si ficatul.


Disodium EDTA ( Sinonime: EDTA, EDTA disodic, disodiu, disodic Violet EDTA 2, EDTE disodic, EDTA Disodiume ) - sare disodică a acidului etilendiaminotetraacetic. Acesta este un acid amino-sintetic utilizate în mod obişnuit ca un agent de chelare ( proces fizico-chimic de captare a io-nilor pozitivi multivalenti de calciu, cupru, plumb, mercur, fier, crom, prin fixarea lor intr-o molecula complexa ).  Este folosit in foarte multe cosmetice existente pe piata ca: gel de dus, sampon, crema solara, crema pentru ochi, exfoliant, vopsea de par, spumant, mascara, after-shave, balsam de buze, fard de pleoape, deodorant, nuantator, demachiant.

In combinatie cu ingrediente active precum vitamina C si bicarbonatul de sodiu devine un puternic cancerigen.

- altereaza structura pielii permitand chimicalelor sa patrunda in straturile profunde ale pielii.

Benzyl Alcohol ( Sinonime: Benzenemethanol, alfa-hidroxitoluen, carbinol fenol,
fenil carbinol, phenylmethanol, alcool fenil ) - operator de transport, folosit ca solvent pentru substante aromatizante. Este o componenta naturala preparata din uleiuri esentiale naturale, folosit in foarte multe produse cu certificare Bio.

Cu toate acestea testele facute pe iepuri si sobolani nu au fost prea incantatoare. Sobolanii care au primit prin gavaj, timp de 5 zile pe saptamana ( pentru un studiu de 16 zile )  cate 2000 mg / kg greutate corporala la masculi si 1000 mg / kg greutate corporala la femele, au murit inainte de sfarsitul studiului. In acest timp s-a observat: letargie, nefroza ( afecteaza rinichii ), congestia timusului, sange in jurul gurii si nasului, subcutanat hemoragii, sange in tractul urinar si gastro-intestinal.

– la om au aparut semne de neurotoxicitate, alergii, iritatii ale pielii.

Datele sunt luate de pe Food Safety -  EUROPA & European Commission & DG Health and Consumer Protection





5 comentarii:

  1. Cum ma dezabonez de la newletteer-ul tau? (la care m-ai inscris tu... fara sa vreau). Nu gasesc niciun buton pentru asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inteleg la ce te referi! Stiu doar ca este butonul "urmareste" si apoi pe acelasi buton scrie "nu mai urmari". Altfel nu stiu cum pot sa te ajut, pentru ca nu stiu pe ce ai apasat...

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne,daca ai sti tu cat m-am gandit ce fel de servetele s-ar putea folosi,cred ca ai rade de mine.Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ms. Cred ca am intrat in mintea ta si ti-am aflat dorintele! Ma gandeam sa-ti fac o bucurie si nu stiam cum :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare cati dintre noi stim ce anume nu-i bine sa folosim pt pielea noastra ?
    Sunt sigur ca multi dintre oameni citesc de multe ori contraindicatiile de pe diferite produse si totusi isi asuma riscurile. Se merita oare ?

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau