04.06.2011

Supe si ciorbe gustoase ! Ingredientul principal - USTUROIUL

Am copiat candva de pe internet cateva retete in care ingredientul principal este usturoiul. Sunt nemaipomenite toate, din pacate am uitat de pe ce site-uri le-am gasit ca sa va pot da un link. Am adunat toate retele dar am luat din toate cate putin si am creat propria mea ciorba de usturoi. Asta pentru ca la fiecare am gasit cate o chestie care nu e pe placul meu. De ce? Sa le luam pe rand:

1. "Zeama de pui" sau "supa de pui", fiecare cum vrea sa-i zica :

- locuiesc la bloc, deci nu am pui crescut la curte. Cel din comert e injectat cu hormoni de crestere si cine stie ce alte prostii care provoaca destule neplaceri organismului, in special copiilor mici. Din pricina hormonilor de crestere existenti in anumite carnuri consumate apar nu doar tulburari hormonale la copii cu silueta normala, dar si tulburari de greutate, cazurile de copii supraponderali crescand ingrijorator in ultimii ani. De fapt, se creeaza depozite de grasime pe anumite zone ale corpului. Cititi mai multe detalii aici >> "Atentie! Ce carne mananca copilul tau?". Si asta ar fi nimica toata, ar mai fi multe de spus despre pui dar nu am timp si nici chef acum sa scriu...
Deci : am inlocuit supa de pui cu ghee facuta de mine din unt proaspat (putin acrisor) de vaca, de la tarani. Iar ca sa aiba un gust mai deosebit am cumparat cateva ciuperci albe pe care le-am fiert impreuna cu o ceapa taiata in 4, dupa care am strecurat...

2. Faina : consider ca ceapa prajita sau calita in ulei, unt... peste care se pune faina este toxica pentru organism si creaza probleme celor ce au ulcer sau gastrita.
 Solutia : Am inlocuit faina cu smantana. Intr-o tigaie de lut ( cea care merge pusa pe flacara direct ), am pus o lingurita mica de unt peste care am turnat smantana, putina sare si cateva boabe de piper rosu si verde. Un fel de ciulama dar fara pui.

Atentie !!!
- Folositi doar usturoi sanatos cumparat de la tarani, de ala mic si amarat... Cel mare si frumos e tratat ca sa nu incolteasca cu sulfat de cupru sau popular se mai numeste piatra vanata. Daca vrei sa faci un test zdrobeste un catel de usturoi din cel tratat, peste care toarna putin otet si o sa vezi ca se va face verde.
Sulfatul de cupru se obține în urma reacției oxidului de cupru sau a cuprului cu acidul sulfuric. Foarte toxic pt. om, creeaza epilepsie, crampe, spasme, anemie (substituie fierul in celule).

 - Cumparati paine proaspata fara conservanti si afanatori, facuta pe vatra nefeliata si neambalata in pungi de plastic. Mono si digliceride ale acizilor grasi - sunt agenti emulsificatori in multe produse de panificatie si ofera un aspect atragator produsului finit, functionand deopotriva si ca niste conservanti alimentari. Propionatul de calciu - este vorba despre un ingredient cu rol de conservant artificial sau natural, care impiedica formarea mucegaiului, dar care a fost des asociat cu probleme precum somnolenta la brutarii care prepara painea, probleme de digestie la cei mici si alte simptome, care toate vorbesc impotriva consumarii repetate a painii sau produselor de panificatie care contin acest E alimentar, cunoscut si sub denumirea de E282. Pentru mai multe detalii cititi aici >> Cat de sanatoasa este painea de pe piata?

Painea fara conservanti incepe sa mucegaiasca dupa aproximativ  48 de ore. Eu o folosesc pe cea facuta de mine la masina de paine.

Reteta mea !!! Ciorba de usturoi cu telemea

Ingrediente :

- 3 capatani de usturoi
- 2 litri de apa
- intre 300 gr si 800 gr  ciuperci taiate felii , cantitatea in functie de gustul si dorinta fiecaruia
- 100 gr. branza telemea de vaca nu foarte sarata, din cea proaspata de la piata ( se rade pe razatoarea mare )
- 50 gr smantana
- 30 de crutoane facute din paine cu cartof ( aproximativ  intre 100 si 200 grame de paine proaspata )
- 4 linguri de unt sau ghee ( 3 linguri se pun in apa cu ciuperci si ceapa, iar o lingura se amesteca cu smantana )
- 1 ceapa mare ( se taie in 4 )
- 1 legatura frunze de patrunjel tocat (optional)
- cimbru, piper, busuioc, oregano si sare dupa gust
- suc proaspat de lamaie pentru stropit ciupercile si pentru acrit ( cine doreste )

 Mod de Preparare :

1. Se fierbe apa, patrunjelul, usturoiul si putina sare timp de 20 minute.
2. Separat se pun pe foc untul, ceapa taiata in 4 si ciupercile taiate felii, stropite in prealabil cu putina zeama de lamaie. Le lasam la calit nu mai mult de 10 minute, dupa care punem apa cu usturoi peste ciuperci, amestecam si mai lasam 3-4 minute pe foc. Cand e gata se ia de pe foc si se strecoara.
3. Se ia o  oala de lut sau yena pe care o punem in cuptorul incalzit cu 1 lingura de unt sau ghee, peste care  turnam smantana, putina sare si piper. Amestecam incontinuu pana incepe sa fiarba, punem crutoanele iar deasupra branza telemea rasa. Lasam la cuptor pana se topeste branza. Turnam deasupra zeama strecurata si mai lasam cateva minute la cuptor. Nu mai mult de 10 minute.

Ciorba se poate servi in chifle de graham, scobite de miez si uscate putin in cuptor. Se orneaza cu patrunjel verde tocat si cimbru.


O reteta mai simpla de Ciorba cu Usturoi dar mai aromata pentru ca este concentrata! 

Ingrediente pentru 4 - 5 portii :

- 1 litru de apa
- 3 capatani de usturoi curatate ( 5 capatani pentru cei ce prefera o aroma si mai puternica )
- 1 ceapa mare taiata in 4
- 200 grame telemea nu foarte sarata, data pe razatoare
- 30 crutoane de paine cu cartof
- 2 linguri ghee sau 2 linguri cu varf de unt
- 200 ml smantana
Bors de tarate pentru acreala, piper( verde si rosu), cimbru, busuioc, oregano, patrunjel si sare dupa gust.

Mod de preparare:

1. Se pune la fiert pentru 20 de minute apa, usturoiul si ceapa cu putina sare.
2. Pentru crutoane se foloseste painea cu cartof pentru ca este mai gustoasa. Aceasta se taie cubulete cat mai mici, pentru ca in supa isi vor mari volumul de 2-3 ori. Se incalzeste un vas de yena in cuptor la foc mic, se pun cubuletele de paine si se amesteca cu o lingura de lemn din cand in cand. Dupa ce au prins o culoare aurie se pune deasupra o lingura de ghee sau unt si se amesteca incet. Se mai lasa putin dupa care se poate pune branza telemea, rasa sau o zdrobim in mana.

Bagam din nou la cuptor pana se topeste branza, adaugam smantana si amestecam putin. Se mai lasa 2-3 minute pana se incalzeste smantana, dupa care turnam zeama de usturoi strecurata in prealabil. Se poate lasa si nestrecurata...dupa preferinte...

Se mai lasa cateva minute pentru ca ingredientele sa isi amestece aromele. Se adauga verdeturile si condimentele. Nu se depasesc 10 minute.

* Atentie la sare : nu puneti foarte multa sare in apa cu usturoi pentru ca telemeaua e deja sarata. La sfarsit cand e aproape gata, gustati si mai adaugati daca e nevoie!

Retete culese de pe internet..







4 comentarii:

  1. Hei,te-ai pus pe facut bunatati!A ramas ceva si pentru noi?
    Eu stiu ca pauzele lungi si dese,cheia marilor succese,dar nu le lungi chiar asa!Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ms. ca nu mai uitat.Din pacate stau prost cu timpul.Dar am revenit! Am pus bannerul tau cu trimitere la magazinul online in partea de jos a paginii. Am incercat sa-l pun in stanga sau dreapta la vedere dar din pacate este prea mare si iese din peisaj :))
    Dar si asa sper sa te bucuri !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum sa te uit,nu ai primit mesajul de la mine?Ma bucur tare mult,iar cu timpul, te inteleg.Multumesc frumos pentru preluare,normal ca ma bucur,insa cel mai mult ma bucur pentru ca ai revenit :D .Pupici multi.

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau