01.10.2010

METODE NATURALE DE INTRETINERE A TENULUI GRAS

Tenul gras - este consecinta hipersecretiei glandelor sebacee. Este evidentiat mai ales pe frunte, aripile nasului si barbie. Un asemenea ten necesita o ingrijire zilnica.

Spalarea se face cu apa si sapun de casa special pentru fata sau cu un gel spumant de curatare, fara alcool, care sa curete delicat fata si sa inlature doar surplusul de sebum.

Daca produsul de curatare este mult prea agresiv si iti usuca fata, nu face decat sa-ti stimuleze si mai tare productia de sebum, iar, in timp, tenul, fara protectia pe care o asigura stratul normal de sebum, devine din ce in ce mai sensibil si mai iritabil.

Tenul gras are nevoie de o ingrijire adecvata pentru reducerea secretiei de sebum si apropierea lui de tenul normal. Acest nivel se obtine cu rabdare folosindu-se plantele, fructele si legumele ca mijloc de ingrijire.

Foloseste zilnic o lotiune astringenta preparata in casa. Aceasta lotiune va preveni aparitia punctelor negre si iti va curata tenul de impuritati.

Aplica pe fata o data pe saptamana un exfoliant, care te va ajuta sa elimini impuritatile iar tenul tau va fi mai curat si mai revigorat. Pentru prevenirea ridurilor se va aplica in fiecare seara o crema grasa, sau un ulei 100% natural, in jurul ochilor prin masare usoara cu varful degetului aratator.

Metode naturale de curatare, intretinere, hidratare si tratare a tenului gras

Pasi importanti de urmat

- curatarea fetei in fiecare dimineata si seara la culcare cu un sapun sau gel facute in casa, fara chimicale. Acesta trebuie sa contina extracte active din tataneasa, aloe, galbenele, lemn dulce, lumanarica si tei.

 Sapunul cu gudron de fag este indicat in ingrijirea pielii grase iar daca aveti acnee si puncte negre este indicat cel cu sulf sau ihtiol. Uleiurile folosite in sapunuri sa fie de masline, cocos, avocado, rapita, lamaie si ulei din arbore de ceai cu actiune antibacteriana, purificatoare si emolienta.

- dupa curatare urmeaza aplicarea unei creme. Dimineata se aplica o crema mai usoara, hidratanta care intra repede in piele.

 Crema trebuie sa contina ingrediente specifice tenului gras din extracte de arnică, tătăneasă şi angelica, coada-soricelului, grapefruit, alge marine, argila si uleiuri vegetale din germeni de grâu, levănţică, masline, cocos bogate in principii active naturale, avand proprietati hidratante si dezinfectante.

Seara se aplica o crema mai grasa din tea tree ( curata fata de puncte negre ), patchouli, macadamia, argan sau macese. Se mai poate folosi si un ulei organic esential pur, necombinat cu alte substante.


Masca cu drojdie de bere si iaurt

Se amestecă 1 linguriţă. drojdie de bere cu iaurt simplu. Aplica amestecul pe toate zonele grase ale fetei si lasa sa actioneze timp de 15 - 20 de minute. Clateste cu apa calduta, apoi spala fata cu apă rece pentru a inchide porii. Masca se poate folosi 1 data pe saptamana.

Masca pentru curatarea porilor cu miere

Se face o infuzie din 2 litri de apa si un pumn de coada- soricelului. Stai cu capul acoperit cu un prosop deasupra lichidului fierbinte timp de 10 - 15 minute. Planta de coada-soricelului prin uleiurile care le contine ajuta la reglarea sebumului, iar aburul fierbinte ajuta la deschiderea porilor. Aplica apoi pe toata fata miere de albine care se lasa 30 minute.

Mierea are un efect hidratant, cicatrizant si emolient. Spala apoi fata cu apa calduta, iar la sfarsit cu apa rece petru ca porii sa se inchida. Se poate face tratamentul de 2 ori pe saptamana timp de 1 - 2 luni. Se va observa o atenuare a ridurilor de expresie iar punctele negre dispar.

Masca de exfoliere a tenului gras

Aveti nevoie de 1 lingurita de lapte praf degresat, 1 lingurita miere de albine si cateva picaturi otet de mere. Se amesteca bine ingredientele dupa care se aplica pe fata cu miscari circulare timp de 2 minute. Se clateste fata cu apa calduta.

Uleiuri vegetale recomandate pentru tenul gras: negrilica, bergamota, lamaie, jojoba, macadamia, chimen negru, verbina exotica, ylang ylang, grapefruit, ienupar de Himalaya.

Daca aveti tenul gras cu tendinte acneice atunci combinati in proportie de 1:1 cu unul sau mai multe din urmatoarele uleiuri esentiale: manuka, bergamota, patchouli, chiparos albastru, geranium de Egipt, verbina exotica.

Lotiuni tonice recomandate pentru tenul gras din ape: de santal, flori de portocal, geranium de Bourbon ( muscata ).

Lotiunea tonica se prepara astfel: 30 ml alcool etilic sau vodka, 20 picaturi ulei esential ( din cele scrise mai sus ), 1 lingura glicerina vegetala, zeama de la o jumatate de lamaie, intre 30 si 70 ml apa distilata ( sau apa fiarta si racita ) in functie de cat de concentrata vreti sa fie lotiunea.

Incercati prima data cu 30 ml apa distilata si in caz ca usuca prea tare fata mai adaugati treptat dar nu mai mult de 70 ml. Se amesteca ingredientele foarte bine, daca se poate la blender. Se poate pastra cel mult 12 zile.

3 comentarii:

  1. Fata mea se ingrasa foarte repede, aproape nici crema nu pot sa o folosesc, o simt cum imi incarca fata. Am facut reteta de lotiune tonica. Am pus ca ulei esential doar grapefruit. E perfecta pentru tenul meu. O singura data am folosit din ea si deja simt fata altfel. Cred ca si porii sau inchis putin. Merci mult de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intradevar este foarte eficienta lotiunea tonica. Am facut-o si eu. Pot spune ca sunt extrem de incantata de efecte. Eu ampus in lotiune ulei de argan.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am tenul gras si am incercat multe produse pentru curatarea tenului dar fara rezultate bune.
    Pentru ca am tenul gras imi apar si cosuri. De ceva timp, la recomandarea unui rude de familie care este si doctor mi-a cumparat lotiune tonica cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) si hamamelis de la Thursday Plantation.
    E prima lotiune tonica care functioneaza cu adevarat pentru tenul meu gras. Pe langa lotiune eu mi-a cumparat tot de la ei si spuma naturala de spalat pe fata. Recomand mai departe, pe mine ma ajuta foarte mult.

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau