06.10.2010

Ghee ( unt clarefiat ) cu aroma de Usturoi

Bucătăria indiană dateaza de cel puţin 2500-3000 de ani şi s-a schimbat mult în ultimii ani. Utilizarea de ierburi şi condimente diferite face fiecare fel de mâncare unica. Fiecare regiune din India este cunoscut pentru a gama unica de retete. Deşi aproximativ o treime din populaţie este strict vegetariene, există multe feluri de mâncare diferite, care includ pui, miel şi capră. În India de exemplu, dacă vaca este un animal sacru, nu veţi găsi multe reţete din carne de vită. Alimentatia este o parte importantă a culturii indiene ca şi în alte culturi şi joacă un rol important în viaţa de familie şi în sărbătorile traditionale.

Ghee este o reteta traditionala indiana pe care femeile care au nascut o folosesc pentru a se recupera.
La ce se poate folosi? Puteti sa incercati cu:

- friptura la gratar
- paste
- supe cremoase
- sote de spanac
- la peste in special ton
- bagheta frantuzeasca, etc.



Ingrediente Necesare pentru a prepara Ghee cu aroma de usturoi:

- 200 gr unt nesarat ( un pachet de unt )
- 15 - 20 catei de usturoi ( in functie de gustul fiecaruia )
- 10 - 15 boabe de piper negru ( necesare la pasta de usturoi )
- 1/4 lingurita sare ( necesar la pasta de usturoi )



* Se poate prepara si o cantitate mai mica de ghee cu aroma de usturoi. De exemplu impartiti toate ingredientele la 2.


Mod de preparare:

Usturoiul se taie in felii subtiri  si se pune intr-o cratita la foc mic peste untul taiat cubulete. Se procedeaza exact ca la reteta de unt clarefiat simpla.
Atentie - Usturoiul trebuie sa fie de calitate, pe interior cand il taiati miezul trebuie sa fie alb fara urme de incoltire.




Cum stii cand este facut Ghee

Ghee este gata in momentul cand observati ca usturoiul s-a muiat si pe funtul vasului sau adunat sedimente brun-rosiatice. Dupa ce untul s-a clarefiat, stingem focul si il lasam 2 minute sa se odihneasca, apoi il strecuram printr-o strecuratoare, in care punem si un tifon in mai multe straturi. Turnam ghee intr-un borcanel, curat si uscat, pe care il inchidem ulterior cu un capac si il depozitam intr-un loc racoros. Nu e nevoie sa stea in frigider pentru ca daca e preparat cum trebuie acesta rezista cateva luni in camara.


Pasta de Usturoi

Din usturoiul ramas dupa strecurare se face o pasta foarte gustoasa. Se pune usturoiul rezultat din strecurarea untului clarefiat, boabele de piper,sarea si se piseaza bine pana capata o consistenta cremoasa. Se lasa la racit dupa care se pune intr-un borcanel care se poate pastra la frigider timp de cateva saptamani.




Site-uri in care puteti sa cititi despre Ghee :

* Pure indian foods - What is Ghee?Golden colored Ghee is prepared by melting and simmering unsalted butter until all the water evaporates and the milk solids settle at the bottom.... >>



* Ghee’s central role in Ayurvedic treatment - “Ghee is sweet in taste and cooling in energy, rejuvenating, good for the eyes and vision, kindles digestion, bestows lustre and beauty, enhances memory and stamina, increases intellect, promotes longevity, is an aphrodisiac and protects the body from various diseases.” (Bhavaprakasha 6.18.1) >>





3 comentarii:

  1. Imi place usturoiul si cred ca pregatit ca o pasta e nemaipomenit...O sa fac si eu reteta cat de curand ca mi-a lasat gura apa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesting
    Currently Hometown:Chennai, India

    RăspundețiȘtergere
  3. E intradevar nemaipomenita ghee cu usturoi, eu am stat un an India si mancam in fiecare zi. Dar pregatit la restaurant nu facut de mine.

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau