22.04.2016

Glutamat de sodiu ( Glutamat monosodic, MSG, E621 ) - Otrava cu efect intarziat sau gustul care ucide

E 621 - Glutamat de sodiu
E621, glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, este o sare sodică din acidul glutamic, un aminoacid non-esențial apărut natural. 

Otrava cu efect intarziat pe care o ingeram zilnic si ne scurteaza viata cu cativa ani, un drog cu efect neurotrans- mitator ( substanta chimica a organismului care da posibilitatea celulelor nervoase sa-si transmita mesajele ).

Aceasta substanta ( glutamatul de sodiu ) o gasim in mod natural in organismul nostru si este responsabila de o buna functionare a creierului, a sistemului nervos si a organelor interne. Toate organele interne din corpul nostru contin receptori ai glutamatului, adica reactioneaza specific la prezenta glutamatului.


Daca consumam in exces si organismul ajunge la suprasaturatie duce la numeroase dezechilibre interne si la probleme de sanatate care copiaza simptomele altor boli ( fibromialgie, aritmie cardiaca, etc ), dar continua sa fie gresit diagnosticate de medici care prescriu adesea medicamente cu o multime de efecte secundare periculoase.

Glutamatul actioneaza ca un stimulent la nivelul creierului si ne pacaleste gustul, care pare sa fie bun chiar daca alimentul este stricat sau deteriorat. Ne pacaleste in acest fel creierul, stimuland activitatea neuronilor care pe termen lung ajung la distrugere.

Unii cercetatori cred ca acest amplificator de aroma ne scurtează viata cu cativa ani. Multe alimente din industria alimentara sunt atat de fade incat producatorii adauga glutamatul ca potentiator de gust, pentru mai multa savoare. 

Aceste produse provoaca dependenta, la o pofta de nestapanit, a consumarii in cantitate mai mare a alimentului respectiv, ceea ce duce la un profit mai mare pentru producatori.


Karl Heinrich Ritthausen

Cand s-a descoperit acidul glutamic?


Karl Heinrich Ritthausen ( 13 ianuarie 1826 - 16 octombrie 1912 ) a fost un biochimist german, decorat cu gradul de doctor în 1853, profesor de chimie la Universitatea din Königsberg. 

Este cel care in anul 1866 a descoperit si identificat acidul glutamic prin tratarea glutenului extras din boabele de grau cu acid sulfuric.



Kikunae Ikeda

In 1907 un cercetator japonez Kikunae Ikeda de la Tokyo Imperial University a identificat acidul glutamic, prin extractie apoasa si cristalizare a unei mari cantitati de alge marine ( varec ). 

Cand a gustat din aceste alge i s-a parut ca au un gust unic si o aroma deosebita pe care a numit-o " gustul umami" sau al 5- lea gust (nu este dulce, sărat, acru sau amar). 

Glutamatul excita papilele gustative, care la randul lor trimit impulsuri nervoase catre creier. Odata detectat cel de-al 5-lea gust, informatia este transmisa mai departe catre encefal unde se naste placerea.

Dupa aceasta descoperire el a patentat metoda de extragere a acidului glutamic din alge si a inceput producerea lui in masa.

Pentru a verifica daca glutamatul ionizat a fost responsabil pentru umami, a studiat proprietatile gustative ale sarurilor de glutamat: calciu, potasiu, amoniu si glutamat de magneziu. In toate aceste saruri a gasit gustul umami dar si un gust metalic datorita altor minerale. Dintre acestea a considerat ca, glutamatul de sodiu , a fost cel mai placut la gust si cel mai ușor de cristalizat.

Ikeda a denumit produsul "glutamat monosodic" si a vandut patentul companiei japoneze de condimente Suzuki.


Efectele consumului de Glutamat de sodiu


- produce obezitate: potrivit unui studiu cresterea in greutate a populatiei la nivel mondial are ca sursa sigura aceasta substanta. Este nevoie de doar 0,6% din substanta pentru ai determina pe oameni sa manance mai mult si mai repede. In acest fel 6% din dieta zilnica a unui om este alcatuita din E621.

- distruge sistemul nervos: stimulează activitatea celulelor nervoase, este un neurotransmitator excitator, acestea fiind niste substante chimice care sunt responsabile de sentimentele, emotiile chiar si deciziile noastre cele mai importante.

- creste riscul de epilepsie: din cauza hiperexcitabilitatii creierului creaza aparitia atacurilor de migrena urmate de crize si convulsii.

- dereglari hormonale: STH este numit si hormon de crestere fiindca el stimuleaza cresterea organismului ( a oaselor si a muschilor ), impreuna cu insulina, hormonii tiroidieni si cei sexuali. 

Atunci cand apar dereglari in secretia acestui hormon apar anomalii de crestere si dezvoltare. Glutamatul face sa scada puterea de concentrare si distruge neuronii, potenteaza comportamentul antisocial si agresiv. Cei care sufera de o asemenea dereglare hormonala sunt mici de statura, dar proportional dezvoltati.

- cresterea cortizolului plasmatic, noradrenalina: prin stimularea receptorilor la nivelul inimii, noradrenalina poate accelera ritmul bătăilor și conductibilitatea la nivelul nodului atrio-ventricular, de asemenea mareste contractilitatea si excitabilitatea cordului, este responsabila de dispozitie, regularea presiunii sangvine și excitare.

Noradrenalina este secretată ca urmare a stresului sau a presiunii sangvine joase. Una dintre cauzele sclero­zei laterale amiotrofice este si exce­sul de glutamat.

Ce inseamna toate acestea mai concret ? Dureri de cap, de spate si musculare, neliniste in timpul somnului, ingrasare prin pofta de mancare nesanatoasa, raceli dese, te simti trist, anxios si fara libidou.

Acestea sunt doar unele dintre efectele adverse pe care la produce aceasta otrava din alimente asupra organismului uman. 

Un exces de glutamat de sodiu a fost corelat cu un sindrom acut numit "sindromul restaurantului chinezesc", numit astfel după simptomele resimţite de persoanele care au consumat mâncare la restaurante chinezeşti ( presiune faciala, dureri toracice si senzatii de arsura in tot corpul, la unele persoane toxiinfectie alimentara chimica, stare de anxietate ).


IN CE SE GASESTE GLUTAMATUL DE SODIU / E621

- este folosit ca aditiv alimentar si este vandut ca potentiator de gust. Are codul HS 29224220 si codul E621. In comert se mai foloseste sub denumirea de Ajinomoto, Vetsin, Accent și Tasting Powder. Provine din fermentație bacteriană.

- in vaccinuri unele dintre ele anti-gripale, perfuzii intravenoase ( cu maltodextrina , suplimente cu vitamine sau minerale incapsulate sub formă gelatinoasa.

- continut ridicat de glutamat gasim in: pasta de tomate si in sosurile pentru paste, produsele gen fast-food, drojdie autolizata si extract de drojdie, caseinat de calciu si de sodiu ( extras din lapte ), gelatina, proteine hidrolizate ( proteine din zer ).

- proteine texturate, carrageenan, gumă vegetală, condimente, arome si arome naturale, aromă de carne de pui, vită si porc, aromă de fum, bulion, concentrat de roşii, supă de carne, malţ din orz, extract si aromă de malţ, proteine din lapte, izolat proteic din lapte, concentrat proteic din lapte, proteine din soia, izolat proteic din soia, concentrat proteic din soia, sos si extract de soia.

3 comentarii:

  1. Un site cu adevarat util. Foarte multe informatii interesante!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am folosit glutamatul in mancare si intradevar gustul mancarii era deosebit. Dar dupa cateva luni toti din familie ( 4 persoane ) am inceput sa ne ingrasam in special s-a depus pe burta si pe solduri. Am citit acest articol si am decis sa renunt. A fost greu, mancarea nu mai era la fel de gustoasa...dar am reusit. Am inceput sa scadem in greutate cu toate ca mancam la fel, dar fara glutamat. Sfatul meu e sa nu incercati glutamatul oricat ar fi de tentant pentru ca creeaza dependenta si nu numai!

    RăspundețiȘtergere

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau