18.01.2010

Istoria Cartofului

Arheologii au descoperit relicve care dovedesc ca Incasii mancau si adulau cartofii inca din anii 500i.Hr.Cartofii proslaviti de incasi erau violeti cu interiorul galben.

In mitologia Polineziei, in cultura Maora, existau zei speciali si ritualuri speciale in onoarea cartofilor.

Mitul spune ca eroul cel mai proslavit Rongo-Maui, s-a dus in ceruri pentru a fura kumara (cartoful dulce), dar nu a reusit.
In schimb, primul copil pe care l-a nascut sotia sa a fost un kumara.

Kumara a fost plantat, deci si sotia lui Rongo-Maui, a fugit in lumea de sub pamant pentru a avea grija de copilul ei.
Astfel a ramas in obiceiurile lor proslavirea plantarii, cresterii si mancarii acestei legume, ce era sinonima cu atentia acordata copiilor.


Originar din America, cartoful a fost adus in Europa in secolul 16. In scurt timp a
devenit mancare de baza in Irlanda, apoi in Marea Britanie si Olanda, ajungand apoi in toate tarile europene.

In anul 1600 fost importat in Italia, Anglia, Belgia, Germania si Franta.
Numai ca aici a fost considerat ciudat si otravitor, asociat cu fortele malefice. Era considerat vinovat pentru multe boli ce izbucnisera in acea vreme: lepra, sifilis, sterilitate, etc.

La un moment dat in Franta in orasul Besancon s-a dat si o lege impotriva cultivarii lor.In Irlanda, in urma unui banchet nereusit, la care bucatarii nestiutori au provocat o intoxicatie generala gatind frunzele si tulpinile, taranii s-au razvratit impotriva 'organizatorului' Sir Walter Raleigh, amenintandu-l ca-i vor da foc pamantului si castelului.

In secolul 18 se pare ca un ofiter al armatei franceze,de profesie chimist pe nume
Antoine-Augustin Parmentier, fiind luat prizonier de armata prusa in timpul Razboiului de 7 ani, primea de mancare numai cartofi.
Ajungand acasa dupa razboi, i-a prezentat regelui Ludovic al XVI-lea un buchet de flori de cartof, impreuna cu un cartof gatit, sustinand ca aceasta leguma poate reduce calamitatile foametei de la acea vreme.

Chiar Academia Franceza a organizat un concurs pe tema celei mai bune legume care poate fi consumata in timpul foametei si modul ei de preparare.
Parmentier a scris un raport pentru acest concurs subliniind faptul ca desi a mancat
foarte multi cartofi nu a fost niciodata obosit sau bolnav.

Parlamentul a interzis cultivarea cartofilor datorita zvonurilor ca intre cartofi si unele boli ca lepra ar fi existat o legatura. Doar Medicii care au studiat atunci cartoful in amanunt au ajuns la concluzia ca este bun de mancat!

Cu toate acestea Cartoful nu era inca folosit foarte des, oamenii erau reticenti.

Parmentier fiind un om intelient si inventiv a apelat la o simpla strategi, un mic joc psihologic pentru a convinge oamenii sa-l incerce: a pus ca plantatia sa fie foarte bine pazita de soldatii regelui. Curiozitatea umana a invins si,a trezit instantaneu curiozitatea si interesul populatiei.Intr-o zi a dat liber soldatilor si a lasat plantatia nepazita.

Atunci fermierii au dat buzna si au furat leguma, au cultivat-o si in numai 4 ani a
devenit una din cele mai populare legume din bucataria franceza.

Istoria Chips-ului

Cel mai savurat aperitiv, chipsurile, a fost inventat la nervi. In meniul restaurantului Moon Lake Lodge din New York, la sfarsitul secolului 19, erau considerati foarte speciali cartofii prajiti in stilul frantuzesc, adica taiati grosi. Un client s-a plans bucatarului ca cei pe care i-a primit el sunt taiati prea gros. Dupa ce i s-au respins a treia oara cartofii prajiti “prea grosi”, bucatarul s-a enervat. Vrand sa-i faca in ciuda clientului mofturos i-a taiat atat de subtiri incat, atunci cand erau prajiti, nici nu puteau fi intepati cu furculita.

Dar spre surprinderea bucatarului, clientul a fost atat de incantat incat a atras atentia celorlalti clienti, astfel ajungand ca toata seara sa gateasca numai cartofi prajiti foarte foarte subtiri. In curand restaurantul a inceput sa-i comercializeze ambalati si asa s-a ajuns la popularitatea din ziua de azi.

Cartoful ca Medicament - leacuri si tratamente populare

Aciditate gastrica, Ulcer
Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient. Intr-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si ...

Arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor:
- se rade o cantitate suficienta de cartofi cruzi si se aplica pe locul respectiv, in amestec cu o lingurita de ...

Impachetarile cu cartofi, folosite pentru durerile musculare si articulare
Cartofii este folosit pentru vindecarea inflamatiilor si alinarea durerilor. Impachetarile cu cartof au ...

CARTOF
Denumire stiintifica: Solanum tuberosum
Denumiri populare:
balageane, bandrabura, baraboi, barabule, barboi, bicioici, bidiroci, biguri, boabe vinete, boambe, boboase, bologeane, bulghene, buraci, burci, burugheni, calompire, carabe, cartoafe, cartofei, chirfili, ciulini, closte, croampe, crumpe, crumpene, hadaburce, hadrabule, hardabuji, mere de pamant, miscule, morcovi albi, napi de pamant, oua de pamant, parcioci, pecioici, pere, pere de pamant, peruste, picherce, pichioce, picioare, picionci, piroste, piticoci, prune de pamant, ratuste, riblah, termeri.


Si daca tot am vorbit de cartof sa si radem putin:

 Un arab batran traia langa New York. Ar fi vrut sa cultive cartofi, dar era singur si garbovit. Fiul sau studia in Paris, asa ca decise sa-i scrie un email.
“Draga Ahmed, sunt foarte trist ca nu pot planta cartofi in gradina. Sunt convins ca daca ai fi fost aici, m-ai fi ajutat si am fi sapat toata gradina. ”
Ziua urmatoare primi raspunsul la mail.
“Draga tata, te rog nu te apuca sa sapi in gradina. Acolo am ascuns “CHESTIA” , semnat:Ahmed“.
La 4 dimineata se trezeste batranul cu CIA, FBI si Armata in gradina. Cauta si scotocesc fiecare milimetru din gradina, dar nu gasesc nimic. Dezamagiti, pleaca toti.
A doua zi primeste arabul un mail de la fecior:
“Draga tata, sper ca intre timp gradina noastra sa fi fost sapata sa poti cultiva cartofi. Mai mult decat atat nu am putut face pentru tine“.

Citeste tot despre bolile pe care le vindeca cartoful >>

3 comentarii:

TOP LUNAR - Articole populare

RadioBacau